Бюджетната комисия в Народното събрание започва второ четене на законопроекта,

...
Бюджетната комисия в Народното събрание започва второ четене на законопроекта,
Коментари Харесай

Бюджетната комисия обсъжда компенсациите за пенсиите

Бюджетната комисия в Народното събрание стартира второ четене на законопроекта, с който обществените заплащания се замразяват на равнището си към края на предходната година поради неналичието на бюджет. С измененията детските надбавки остават на миналогодишното си равнище до края на март. Без смяна ще са компенсациите за безработица, втората година на майчинството и други, които се заплащат от Национален осигурителен институт. На остарялото си равнище остават и заплащанията за работа на първа линия от НЗОК. Днес за пръв път в Народното събрание е и финансовият министър Асен Василев, който пропусна дебатите при първо четене на законопроекта.

Няколко значими неща би трябвало да решат през днешния ден депутатите отвън първичните оферти на Министерския съвет. Сред тях е заплащането за персоналните асистенти, което може да бъде увеличено, а не да остане на миналогодишното си равнище, както незаслужено предлага държавното управление. Друг въпрос бе издигнат от омбудсмана Дияна Ковачева - запорите върху коронавирус добавките, които не са предпазени и за доста пенсионери отиват за покриване на задължения, макар че имат антикризисен темперамент.

Днес в законопроекта би трябвало да влезе и значима смяна за пенсионерите, които този месец бяха неприятно сюрпризирани с по-ниски суми от пенсия и добавка макар уверенията на ръководещите, че няма да има такива случаи. Основният размер на пенсията бе повишен за всички посредством нормативна смяна или преизчисление през стажа, само че поради понижената на половина коронавирус добавка 1,068 млн. пенсионери получиха по-малки суми.

Заради по-ниските суми депутатите оферират отплата, която ще е разликата сред главната пенсия и добавка към декември и главната пенсия и добавка към януари. Така обаче проблемите с преизчислението се вземат решение по най-несправедливия метод и ще зависят от волята на ръководещите вместо от справедливи критерии.

Както " Сега " писа неведнъж, с преизчислението има доста по-сериозен проблем - от него бе отстранена индексацията за 2017, 2018 и 2019 година Мотивите на Национален осигурителен институт да не я включи в преизчислението са, че през тези години е имало аналогично на последното преизчисление през стажа, само че с по-нисък коефициент. Така, съгласно осигурителните специалисти, измененията от 2017-2019 година биха довели до понижение на новите пенсии, в случай че се включат. През 2018 и 2019 година обаче имаше и нарастване с корав %, като за всеки пенсионер се вземаше по-благоприятният вид. Национален осигурителен институт обаче не прави индексация за тези години даже в тези случаи, които съгласно доста възрастни ги ощетява.

За страдание, при дебатите по проблемите на преизчислението изрично бе отхвърлена опция за ново преизчисление, заради което главният размер на пенсията оттук насетне няма да се трансформира. Така поради новото нарастване, на процедура от пенсиите на близо 1 млн. пенсионери беше извадено нарастване, приложено през 2017, 2018 и 2019 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР