Бюджетната комисия към парламента прие инвестиционните проекти към общините в

...
Бюджетната комисия към парламента прие инвестиционните проекти към общините в
Коментари Харесай

1 млрд. лева за инвестиционните проекти на общините през 2024 година ще отдели държавата

Бюджетната комисия към Народното събрание одобри капиталовите планове към общините в Бюджет 2024 година, съобщи кореспондент на " Фокус “ .

Бюджетната комисия към Народното събрание се събра тази заран на съвещание, в което да прегледа последната част от Бюджет 2024 година. Депутатите разгледаха описите с капиталовите планове на общините, които би трябвало да получат финансиране. Това е безпрецендтна процедура от 1990 година насам.

Както стана ясно, Финансовото министерство изиска от всяка община описи с планове, които да бъдат финансирани през идната година. Общините ще получат средствата от специфичен фонд, който е на обща стойност 1 милиарда лв.. Списъкът ще може да бъде поправен на всяко тримесечие, като първата актуализация ще е на 1 март 2024 година.

Министерството на районното развиване и благоустройството ще подписва съглашения с общините за  финансиране на планове за планиране, главен ремонт и реорганизация на улици и общински пътища, главен ремонт, реорганизация и създаване на ВиК системи и уреди, представляващи обществена общинска благосъстоятелност, както и за главен ремонт и реорганизация на здания, обществена общинска благосъстоятелност, в това число, в които се реализират действия в региона на културата, като се изключи обекти, представляващи недвижими културни полезности, както и за благоустройствени действия в обитаемоте места.

Общините ще бъдат разграничени на категории, като по отношение на това има таван за финансиране. За общини 1 категория до 50 млн. лв., за общини с категория 2 до 30 млн. лв., за общини с категория 3 до 15 млн. лв., за общини с категория 4 до 10 млн. лв. и за общини с категория 5 до 5-6 млн. лв., като се изключи общините с население над 180 000 души.

Йордан Цонев изясни, че в случай че в границите на лимитите има неусвоени средства по финансовата стратегия, те ще бъдат ориентирани към общините.

Той изясни, че никой няма да може да взима решение дали да финансира план, или не. Процесът ще бъде автоматизиран. Трябва да бъдат покрити две условия – да се извади позволение за строителство и да се избере реализатор.

Интересът към програмата е огромна. По думите на Йордан Цонев към този миг подадените планове се доближават към 4-5 милиарда лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР