Бюджетът за следващата година е разхитителен и популистки, заяви пред

...
Бюджетът за следващата година е разхитителен и популистки, заяви пред
Коментари Харесай

Николай Василев: Честито! С Киро и Асен последните години са срамни, ще стигнем 50 млрд. дълг

Бюджетът за идната година е разточителен и популистки, съобщи пред БНР Николай Василев, икономист и някогашен вицепремиер и министър на стопанската система.
Той остро разкритикува както бюджета, по този начин и финансовата политика на министър Асен Василев:
„ Против съм освен този бюджет, откогато Асен Василев се появи на хоризонта, или правихме поредност от актуализации късно на бюджетите, или вкарвахме закъснели, постоянни всевъзможни бюджети. Всеки път едно и също. Идеологията на Асен Василев е: задължения вземаме на макс, харчим колкото се може повече, толкоз по-добре – няма никакво друго определение на тази бюджетна политика. Аз съм освен критик на части на този бюджет, само че и на цялата тази философия, която трансформира България от международен образец за добра финансова дисциплинираност и политика в страна, която бързо се спуска по пързалката към бъдеща финансова злополука “.
Вземат задължения до обратен тласък, харчат до обратен тласък и след тях – потоп, разказа финансовата политика на настоящето държавно управление икономистът.
„ Преди да дойдат Кирил и Асен в политиката дългът беше 27-28 милиарда. Догодина към този момент би трябвало да е 48,9 – заложен в бюджета. Вървим към 50 милиарда Ако сглобката издържи цялостен мандат, дългът ще мине 70 милиарда лева По времето на Виденов дългът е бил 10-15 милиарда Тройната коалиция приключи с 9 милиарда Сега вървим към 70 милиарда до края на мандата. Честито! “.
Според него в този бюджет няма политики и промени. Последните няколко години са изцяло срамни, счита той.
„ Няма първи проблясък, желание, споменаване даже на нещо в страната да се реформира. Нулево желание. Нулеви дейности “.
По думите му в администрацията нищо не е кратко. Разуваме до безспир държавната администрация, акцентира Николай Василев в предаването „ 12+3 “.
Той означи още, че не сме взели нито един лев от преноса на газ към другите страни. „ Днес е 14-о число, да забележим дали най-малко 1 лев ще влезе в бюджета, не приказваме за 2,4 милиарда Ние ги залагаме в бюджета и ги изхарчваме, след това виждаме дали въобще ще ги съберем. Не се прави по този начин “, безапелационен е специалистът.
Освен това се допуска голямо нарастване на данъчни доходи, в случай, че тази година ще се издъним с няколко милиарда до декември, разяснява Василев. По думите му данъчната събираемост изостава доста от растежа на номиналния Брутният вътрешен продукт.
Приходите за следващата година са надценени с 3-4 милиарда лева, изрече мнението си някогашният стопански министър. Той уточни обаче и различен проблем:
„ След като забележим какъв брой са приходите, за какво за следващ път залагаме от горната страна бюджетен недостиг още 3%, което е над 6 млрд, с цел да стигнат разноските до галактическите 84 милиарда За мен тези разноски са фантастика и са нещо рисково. Това е като едно семейство с ниски приходи предколедно да има големи разноски “.
Според него България би трябвало да се гордее с прелестната си данъчна политика и най-ниските ставки в Европа за налог облага и налог общ приход. Сега желаеме да изгоним огромните компании, като вдигнем налога на 15%, акцентира той. По думите му това е единствено началото: „ Ще вдигнем и други налози. Не виждам различен излаз от това задлъжняване “.
Държава с такава бюджетна политика и с подобен нрав на ръководещи не знам дали заслужава да бъде в еврозоната, разяснява Николай Василев. Според него в този момент сме доста неприятен образец.
Той означи още, че към този момент сме в сивия лист за пране на пари и финансиране на тероризма:
„ Ние към този момент сме проблематична страна. Превърнахме се в африканска страна във връзка с вложения и финанси. За каква еврозона приказваме?! “.
За момента сме извънредно зле, твърди икономистът и добави, че за 20 години доста сме се влошили.
Икономистът заявява, че е изрично срещу дерогацията за импорт на съветски нефт. Няма и опасност за националната сигурност
Не разбирам за какво въобще сме я поискали, уточни той. Според него тя не е помогнала нито на българския държавен бюджет, нито на българските консуматори на нефтопродукти.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР