Бюджет 2023 Бюджет и финансиПродължаваме промяната“ не успя да задължи

...
Бюджет 2023 Бюджет и финансиПродължаваме промяната“ не успя да задължи
Коментари Харесай

Как бюджетът се превърна в досадна подробност

Бюджет 2023 Бюджет и финанси„ Продължаваме промяната “ не съумя да задължи държавното управление да внесе бюджетБюджет и финансиУдължаването на бюджета мина първото решето, само че сложното занапред следва
През тази седмица Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за удължение на действието на трите бюджета – държавния бюджет, бюджета на ДОО и бюджета на НЗОК. Отчитайки напредването на времето и началото на последния месец на годината, към този момент можем сигурно да твърдим, че ще влезем в 2023 година без нова рамка на държавните финанси. През последните седмици се чуваха всевъзможни гласове и екстравагантни хрумвания, в това число Народното събрание да търси механизми да задължи държавното управление да внесе бюджет. Към днешна дата обаче е ясно, че в идващите 1-2 седмици ще се извърви процедурата по удължителния закон и в това време ще се вършат най-различни опити за осъществяване на бюджетна политика без действително гласоподаване на нов бюджет.

Вече коментирахме, че удължаването на бюджета през тази година е друго от това, което наблюдавахме през предходната. Когато през декември 2021 година се внесе сходен законопроект, тогава към този момент имаше ново държавно управление и надлежно – нов финансов министър – и просто не стигна времето да се изготви рамка от парламентарно определения кабинет. Така започнахме годината без бюджет, само че с явен период – удължаването беше до 31 март 2022 година, и с образувано болшинство и коалиция, т.е. изясненост кой ще изготви новия бюджет и кой ще го поддържа в Народното събрание. Сега период на удължаването няма, а политическата безтегловност остава с цялостна мощ – занапред ще стартира раздаването на мандатите, като е доста евентуално да отидем на нови избори през март. В този сюжет е изцяло допустимо да се одобри бюджет чак в средата на годината.

Всичко това обаче не значи, че в това време няма да се организира бюджетна политика. Механизмите са най-малко два. Единият е „ ръчното “ ръководство на средствата от централния бюджет – черната кутия на бюджета, от която можеш да построиш автомагистрала, само че можеш да отпуснеш и обществени помощи. Другият е гласуването на нови текстове в разнообразни закони в Народното събрание – да вземем за пример във връзка с налозите или на механизъм за установяване на минималната заплата, които на процедура трансформират фискалната рамка. През последните седмици следим придвижване и по двете посоки, като държавното управление към този момент отпуска средства за разнообразни обществени групи, а в Народното събрание занапред следва да се гласоподава цялостен пакет от данъчни закони и да се дискутира механизма за установяване на минималната заплата. 

Така да вземем за пример преди дни държавното управление отпусна 15 млн. лева за нова помощ за отопление, като средствата идват точно от централния бюджет. Помощта е еднократна, като е очакван размер на заплащането от 300 лева за 50 хиляди фамилии. За да не се затормозява обществената система със комплицирани критерии и оценки на приходи, новата помощ ще се дава автоматизирано на осем съответни обществени групи – това са фамилии и лица, които и все още са подпомагани по разнообразни текстове от трите съществени обществени закона (ЗСП, ЗСПД и ЗХУ). Избрани са помощи с по-ограничен обсег, тъй че обсегът на новата мярка също да не е огромен. Това е образец по какъв начин може да се уголемява обществената система и без гласоподаване в Народното събрание – посредством пренасочване на запас от централния бюджет и като надграждане на към този момент съществуващи обществени стратегии.

През идващите седмици пък следва гласоподаване на редица законодателни оферти, които имат непосредствено отношение към бюджета. Различни текстове в данъчните закони са сред първо и второ четене и по всичко проличава все още са с отворен край, т.е. към момента се дискутират разнообразни разновидности. Тук влизат смяната в акцизите на тютюневите произведения, диференцираните ставки на Данък добавена стойност за разнообразни групи артикули, облагането на свръхпечалбите в горивата и така нататък Важно е да отбележим, че огромна част от преференциалните ставки на Данък добавена стойност са краткотрайни и изтичат на 31 декември 2022 година Сред тях са пониженото Данък добавена стойност за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени, прилагане на спортни уреди. Единствено нулевата ставка за хляба и брашното, както и понижената за природния газ и отоплението са до 1 юли 2023 година Вече видяхме, че при диференцирането на Данък добавена стойност се оформят шарени болшинства, тъй че в идващите седмици можем да чакаме всевъзможни изненади. Припомняме, че нулевата ставка на Данък добавена стойност за брашното да вземем за пример стана факт след безпорядък и неточност при прегласуването на текста в пленарна зала.

Друг образец от настоящата работа на Народното събрание е опитът на обществената комисия да вкара механизъм за установяване на минималната работна заплата. Към момента размерът на минималната заплата в страната се дефинира от Министерски съвет. Парламентът обаче може да заобиколи това, в случай че одобри механизъм за установяване на минималната заплата – да вземем за пример, да е 50% от междинната за страната, и по този начин задължи държавното управление да одобри нов размер на минималното заплащане съгласно заложената формула. Всичко това, несъмнено, без да се плануват нужните средства по държавния бюджет – най-малкото за наетите в обществения бранш на минимална заплата, като този въпрос се остави на ръчното ръководство на бюджета и преструктурирането на средства. Тепърва ще забележим по какъв начин ще се развие тази тематика в пленарна зала, само че тя е показателна не толкоз за търсенето на механизъм за установяване на минималната заплата, що се касае за опита на депутатите да наложат своята воля на служебния кабинет.

Всичко това значи, че политическата каша от последните близо две години води до тотално комплициране на бюджетния развой – бюджетите се одобряват със забавяне, след това наложително се актуализират, не са ясни болшинствата по разнообразни текстове и така нататък Преди година страхливо се разясняваше по какъв начин ще се удължи бюджетът с три месеца, а в този момент към този момент напълно свободно се отбелязва по какъв начин можем да изкараме и половин година без бюджет. Бюджетът наподобява се трансформира в някаква досадна детайлност – комплицирани сметки, макро рамки, отчети и така нататък Политиците, а все по-честно – и представители на обществените сътрудници – се държат все едно е по-лесно е да няма подобен и просто с пъкъл хок решения да се донагласят някои политики по отношение на обстановката, а и съгласно това кой и по какъв начин се контракти със служебния кабинет или пък с някое от „ тематичните “ болшинства в Народното събрание. По-лошото е, че от това блокиране на бюджетния развой излизане по-скоро няма, най-малко до момента в който не се позволи политическият проблем и не се образува някакво ръководещо болшинство.

Източник:

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинбюджет удължение актуализация политическа рецесия Бюджет 2023 ПоследниНай-четениБюджет и финанси 28 Как бюджетът се трансформира в досадна детайлност Списанието 1228 Кой е царят на активите Иновации 2654 Невидим за радари: Новият бомбардировач на Съединени американски щати ще коства $700 млн. Списанието 608 Обратно в офиса Компании 10201 „ Транспрес “ откри логистичен център „ без аналог “ за 16 млн. лева в България Политика 5730 Официално Нидерландия блокира България за Шенген, само че пуска Румъния Финанси 5356 Основната рента в България скочи внезапно Телекомуникации 4997 Първият подводен кабел през Арктика си откри вложител Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичкиВиК сдруженията получиха 16 млн. лева поради скъпия токКои райони и браншове се оправят най-добре с инфлациятаТрудните времена стартират: Германия сви внезапно вноса„ Цените би трябвало да бъдат сложени на колене “ Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономика
  • Източник: economic.bg

    СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


    Промоции

    КОМЕНТАРИ
    НАПИШИ КОМЕНТАР