Бяла тинтява в помощ на щитовидната жлеза. Бяла тинтява, Бял

...
Бяла тинтява в помощ на щитовидната жлеза. Бяла тинтява, Бял
Коментари Харесай

Бяла тинтява в помощ на щитовидната жлеза

Бяла тинтява в помощ на щитовидната жлеза. Бяла тинтява, Бял очиболец или още Бяло прозорче (Potentilla alba) е многогодишно, тревисто растение с огромно коренище. В Русия и в Централна Европа – по-специално корените на растението, от антични времена се употребяват при храносмилателни проблеми, циреи, кисти, хемороиди, екзема и гингивит.

Напоследък ползата към това, на пръв взор незабележимо растение,  непрестанно нараства.

Сигурно нееднократно сте чували поговорката „ всичко ново е добре забравено остаряло “? Бялата тинтява може да се назова въплъщение на това изказване. От антични времена тази многогодишна билка се употребява за лекуване на болести на щитовидната жлеза и стомашно-чревния тракт, тъй че може да се назова самобитна класика на националната медицина.

На Potentilla alba от епохи се е обръщало огромно внимание. В Русия, Беларус и Украйна локалните поданици от дълго време сполучливо лекуват болести на щитовидната жлеза с бяла тинтява. Освен това в белоруската национална медицина циреите се поръсват с прахуляк от сухата въздушна част.

От корените и листата му приготвяли лечебни отвари, които пиели вместо чай. Смятало се, че  растението облекчава диария и стомашно-чревни колики. Красавиците пък събирали Белия очиболец, тъй като знаели, че той може да придаде мощ и искра на косата, да направи ноктите здрави. Без подозрение богатото й наличие на сапонини, флавоноиди, иридоиди и танини са причина за успеваемостта й.

Potentilla alba има удобен резултат върху миокардната функционалност. Съдържанието на флавониди в растението спомагат за пропускливостта и еластичността на стените на кръвоносните съдове и предотвратяват атеросклеротични промени. Билката спомага за нормализиране на кръвното налягане, за понижаване равнищата на холестерола, усилване на процесите на кръвообразуване.

Особено забавно е, че заради непрекъснатата приложимост на отвари на основата на Potentilla alba, хората на процедура не са страдали от болести на щитовидната жлеза в предишното.

Клиничните изследвания демонстрират успеваемостта на водната инфузия на Potentilla alba при лекуването на дисфункция на щитовидната жлеза.

През 2012 година съветски откриватели преглеждат комбинацията от клинични обстоятелства и обичайното приложение на Бяла тинтява, с цел да стигнат до извода и да потвърдят обстоятелството, че Potentilla alba може да се употребява сполучливо за лекуване на щитовидната жлеза.

Изследователите тествали пациенти с лекарство, съдържащо дестилат от Potentilla alba, в продължение на два месеца. Сред пациентите, на които е приложено лекарството с Potentilla alba, размерът на възлите при 63% от тях е намалял. При съвсем 20% от пациентите, лекувани с билката, размерът на образованията намалял с най-малко 1,5 пъти.

Лечебният резултат може да се изясни по следния метод:

  • Бялата тинтява е натурален концентрат от микроелементи, нужни за човек: йод, селен, цинк, магнезий, мед, желязо, кобалт, силиций и алуминий. Йодът е обвързван със синтеза на хормони на щитовидната жлеза, до момента в който метаболизмът му се въздейства от цинк и желязо.
  • Растението има тиреотропни свойства и може да се употребява при разнообразни патологии на щитовидната жлеза. По-специално е потвърдено, че бялата тинтява е ефикасна при тиреотоксикоза – дифузна нетоксична гуша, хипертиреоидизъм и автоимунен тиреоидит.

Екстракт от корена на Potentilla alba е употребен в сложно лекуване на тироидна патология при деца и юноши. В резултат на него е установено очевидно понижаване на размера на щитовидната жлеза и нормализиране на функционалностите.

 

Бяла тинтява в помощ на щитовидната жлеза

 

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР