Бутан намалява наполовина дневната туристическа такса, за да привлече повече посетители

...
Хималайското кралство Бутан ще намали наполовина дневната такса от 200
Коментари Харесай

Хималайското кралство Бутан ще намали наполовина дневната такса от 200 долара, която начислява на туристите, в опит да стимулира сектор, който все още се бори да се възстанови година след края на ограниченията на Covid-19.

Бутан повиши своята „такса за устойчиво развитие“ до 200 долара на посетител на вечер от 65 долара, когато приключи две години на Covid ограничения през септември миналата година, като каза, че парите ще отидат за компенсиране на въглерода, генериран от посетителите.

Новата ставка от 100 долара на вечер ще влезе в сила от септември и ще продължи четири години, се казва в изявление на правителството късно в петък.

„Това е с оглед на важната роля на туристическия сектор за генериране на работни места, печелене на чуждестранна валута … и за стимулиране на общия икономически растеж“, се казва в него.

Бутан може да се похвали със зашеметяващи пейзажи . Бутан може да се похвали със зашеметяващи пейзажи. Getty Images

Изолиран от поколения, Бутан отваря врати за туристи през 1974 г., когато приема 300 посетители. Броят нарасна до 315 600 през 2019 г., което е с 15,1% повече от година по-рано, показват официални данни.

Бутан винаги е бил предпазлив от въздействието на масовия туризъм и забранява планинското катерене, за да запази светостта на своите върхове. Туристическата такса ограничава пристиганията до по-големите харчещи, които съставляват малка част от броя на посетителите в близкия Непал.

Въпреки това Бутан се надява да повиши приноса на туризма към своята икономика от 3 милиарда долара с 20% от около 5%.

Дорджи Дхрадул, генерален директор на Министерството на туризма, каза, че намаляването наполовина на таксата може да увеличи пристигащите в пиковия туристически период септември-декември, който включва много религиозни и културни събития в предимно будистката страна.

През юни правителството облекчи правилата за продължителността на престоя и таксите за туристите, но цифрите не се увеличиха според очакванията.

Дхрадхул каза, че повече от 56 000 туристи са посетили Бутан от януари, но около 42 000 са индийски граждани, които трябва да плащат само такса от 1200 индийски рупии (14,5 долара) на ден.

Около 50 000 бутанци са заети в туризма, който печели около 84 милиона долара годишно през трите години преди пандемията в чуждестранна валута.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР