Бурни страсти имаше и през тази седмица в британския политически

...
Бурни страсти имаше и през тази седмица в британския политически
Коментари Харесай

Експерт: Ваксинацията и излизане от локдауна ще помогне на премиера срещу обвиненията за жертвите от пандемията

Бурни пристрастености имаше и през тази седмица в английския политически живот. Предизвика ги Доминик Къмингс, някогашният първи консултант на премиера Борис Джонсън, който повече от 7 часа подлага на критика гневно пред парламентарна комисия политическата система, персонално премиера и министрите за неуспех в преодоляването на пандемията с ковид, когато тя избухна предходната година.

Обединеното кралство може и да е измежду първенците по имунизиране, само че хората не са не запомнили многото жертви на Covid-19. Някои британци считат, че разкритията на Къмингс са " безусловно шокиращи ", други пък са на мнение, че това е просто спектакъл, разиграван от човек, който цели да си отмъсти на някогашния си шеф.

„ Определено Доминик Къмингс е в огромен спор с индивида, с който беше толкоз непосредствен - Борис Джонсън, “ отбелязва политическия анализатор на Би Би Си Роб Уотсън в изявление за „ Събота 150 “.

„ Струва си да си напомним, несъмнено, че той изигра основна роля за триумфа на Джонсън и за спечелването на референдума за Брекзит през 2016 година, и за избирането му за министър председател през 2019-а с безапелационно болшинство. Определено има детайл на разкол сред двамата и това наподобява на шекспирова пиеса, в която Къмингс търси възмездие. “

„ В същото време мисля, че разкритията в действителност са шокиращи и необикновено значими. Защото Къмингс не беше просто някакъв новобранец в английското държавно управление. Той беше в самата му вътрешност - като най-висшия консултант на Джонсън. Важни са и по още една причина - тъй като обвиняванията му са толкоз широкообхватни. Те не са единствено против Джонсън, а против цялата система. “

Да погледнем по-подробно на обвиняванията на Къмингс. Както споменахте, те са задоволително съществени, прекалено много на брой и разнородни. Бих споделил, че главните са три, само че дано да стартираме с първото. Къмингс сподели: „ Десетки хиляди умряха излишно. Това можеше да бъде избегнато “, с аргумента, че държавното управление въобще не е било квалифицирано за пандемията, че е пренебрегнало съвета на учените, че си е мислело, че просто става дума за някакви „ неприятни вести “, а не за задаващо се злополучие.

Начинът, по който аз виждам нещата, е, че той насочи два съществени типа рецензии. Едните се отнасят за цялата система във Англия и са за началото на рецесията. А вторите, може би с най-сериозен политически резултат, са против дейностите на премиера в края на лятото на 2020 година. Първата рецензия на Къмингс беше, че през март предходната година богата страна като Обединеното кралство, с вещо държавно управление, разполагащо с доста учени и бюрократи, на процедура беше безнадеждна - в цялостен безпорядък. Тази гигантска система не се поучи от това, което се случваше в Китай и в други източноазиатски страни, и не оправда упованията на хората в нашата страна.

Втората рецензия беше, че за лятото - когато Англия към този момент знаеше с какво си има работа и какъв брой гибелен е вирусът - Борис Джонсън носи цялата отговорност. Защото учените му споделяха, че би трябвало да има нов локдаун, само че той все отлагаше. И вместо през септември го вкара в края на октомври. Това, както сподели Къмингс - и освен той, а и доста епидемиолози - струваше живота на десетки хиляди хора.

Доминик Къмингс даже непосредствено съобщи, че министър-председателят не е кадърен за поста си...

Да, сподели го. Това беше един от най-изумителните пасажи в 7-часовите му нападки против минусите на английската система. Той самият сподели, че като върховен консултант не е знаел какво прави и че не би трябвало да бъде на тази служба. И тогава продължи с прозрението, че с английската политическа система нещо не е наред. Защото във вота през 2019 година хората са били изправени пред обезсърчителен избор сред Борис Джонсън, отпред на популистката десница, и Джеръми Корбин от крайната левица.

Доминик Къмингс беше извънредно сериозен към министъра на опазването на здравето Мат Ханкок, за който уточни, че има най-малко 15-20 изцяло основателни аргументи да бъде уволнен...

Основната цел на рецензиите на Къмингс е Борис Джонсън, тъй като той беше скептично насторен във връзка с локдауните. Срещу Мат Ханкок обаче рецензиите също са съществени, тъй като, както сподели Къмингс, той е уверявал други членове на кабинета, че се поставят грижи за възрастните хора в домовете за обществени грижи, че тестването е под надзор, че приетите в болница с КОВИД-19 получават нужното лекуване. Но всичко това се оказа погрешно.

Има съществени апели за публично следствие на държанието на държавното управление при експлоадирането на пандемията и то несъмнено ще бъде извършено. Как смятате, че ще се развие тази шекспирова драма, в случай че мога да си послужа с вашата терминология? Ще се стигне ли до сюжет " Много звук за нищо "?

Като споделих шекспирова пиеса имах поради околните връзки сред Борис Джонсън и Доминик Къмингс - гениалния консултант зад великия крал. И в този момент този талантлив консултант излиза да изобличи краля и да му забие нож в гърба. А дали ще излезе " доста звук за нищо " - не знам. Това е късият отговор. Но всичко зависи от три неща. Първото е с какви доказателства разполага Къмингс. Ще показа ли имейли или други документи, с които да обоснове обвиняванията си.

Второ - зависи какво ще стане по-нататък. Ако ръководството на рецесията, ваксинирането на британците върви добре, в случай че се излезе от локдауните и в случай че стопанската система бележи растеж, тогава дали в действителност хората ще ги е грижа какво се е случило и какви ужасни неточности са били позволени първоначално? Вероятно не! И третото - мъчно предвидимо нещо - е реакцията на фамилиите на тези жертви на КОВИД-19, за чиято гибел се твърди, че е могла да бъде избегната. Те са доста смутени и мъчно биха приели безпределно продължаващо следствие, в случай че въобще стартира такова до началото на идната година.

Ако се върнем напълно малко обратно в събитията, не смятате ли, че в последна сметка беше неизбежно пътищата на Джонсън и Къмингс да се разделят, тъй като Борис Джонсън е характерен опортюнист, а пък Доминик Къмингс е злотворен мечтател, в случай че мога по този начин да се изразя, и министър председателят няма повече потребност от Къмингс. Защото Къмингс смяташе, че Джонсън може да бъде неговата ракета притежател за осъществяване на плановете му, в това число Брекзит и разтрошаване на държавната администрация, само че пък Джонсън, след реализиране на неговата цел да стане министър председател, към този момент има други проекти.

Това е доста забавно настина. Един от огромните въпроси в английската политика е кой кого употребява. Дали Борис Джонсън употребява Доминик Къмингс, с цел да се изкачи на върха на английската политика, или Къмингс употребява Джонсън, с цел да реализира Брекзит и реализацията на други планове, в които той буйно има вяра като човек на концепциите? Предполагам, че в никакъв случай няма да научим. Може би и двете изказвания са правилни.

Мисля обаче, че едно от най-интересните неща, които сподели Къмингс, беше, че министър председателят е човек, който обича хаоса и няма нищо срещу объркването в държавното управление: " Знаеш ли, мога да въведа ред вместо теб, само че ти май предпочиташ хаоса ". Мисля, че тази разлъка беше неизбежна, тъй като двамата са доста разнообразни. Джонсън е политик, шоумен, индивидът, който свети на сцената. Докато Къмингс е индивидът зад кулисите, който написа сюжета, наглася осветлението и всичко останало. А, както сме виждали в други страни и в други времена, фронтменът и поддържащият личен състав постоянно влизат в спор.

Критики към държавното управление има доста, само че министър председателят и министрите постоянно ги отхвърлят с изказвания, че те постоянно са прави и вършат всичко допустимо най-добре. В някаква степен те наподобяват изцяло недосегаеми. Това не е ли обезпокоително?

Това е страна, която е надълбоко поляризирана. Половината поддържа Добрия остарял Борис и каквото и да се случи, нищо не е в положение да промени мнението им. Другата половина пък се чуди по какъв начин не е ясно за всеки, че Джонсън е рисков, незапознат и неспособен за премиерския пост, както споделя Доминик Къмингс. И всяка от тези половини доста се нервира от другата. Това просто е положението, в което се намира Обединеното кралство сега.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР