Бурната реакция на БСК срещу условията за подмяна на касовите

...
Бурната реакция на БСК срещу условията за подмяна на касовите
Коментари Харесай

Бизнесът възропта срещу две мерки на държавата, НАП почва да мисли за касовите апарати

Бурната реакция на БСК против изискванията за замяна на касовите апарати най-сетне провокира реакция от страна на страната. И тя е - ще вършим разбор дали бизнесът е подготвен за такава огромна замяна, по думите на представителя на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров пред в. " 24 часа ".
Представители на Национална агенция за приходите и на финансовото министерство бяха част от проведена от БСК полемика по въпроса, на която разнообразни бизнес асоциации се оплакаха от мярката.
Според новите условия, които към този момент са в действие, от към 400 хиляди работещи фискални устройства, половината би трябвало да бъдат заменени, а на останалите да се ъпгрейдва софтуера. Сроковете за компаниите, регистрирани по Данък добавена стойност, са до 31 март, за тези, които имат оборот под 50 000 лева и не са в този указател - 30 юни. Големите вериги пък би трябвало да имат нов програмен продукт за ръководство на интегрираните си системи до 31 декември тази година.
" Ако у нас нещата се вършат в 12 без 5, а в този момент е 12 без 6, в тази една минута би трябвало да разбираем на администрацията какво би трябвало да промени, с цел да не се стига до нежелани резултати върху стопанската система и обществото ", съобщи ръководителят на БСК Радосвет Радев.
Проучване на БСК измежду 2493 компании, оповестена по време на полемиката, демонстрира, че междинната инвестиция за замяна на устройство е 2 423 лева Средният период за въвеждането му в употреба е 18 месеца. Затова 65% от компаниите декларират, че няма да спазят наредбата.
Освен от размера на инвестицията и от периодите бизнесът е обезпокоен и от задължението да се даде на Национална агенция за приходите source-кода, който е обект нa интелектуална благосъстоятелност. Опасенията са от приключване на сензитивна фирмена информация, като рецептурници, търговски надценки и отстъпки, персонални данни на клиенти и пациенти при персоналните лекари. Противоречие със закона имало и при тристепенната система за препродажба на таксата на SIM картата за връзка с Национална агенция за приходите. Реално приходната организация ще има цялостен достъп до информацията на всяка компания без насрещни гаранции за отбрана, заключи Радев.
Адв. Валентин Савов разгласи, че наредбата ще бъде оспорена пред Европейската комисия, Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията.
Освен недоволството по тематиката с касовите устройства, бизнесът към този момент поглежда с неприятно око и към условието да има пререгистрация на благосъстоятелност по Закона за ограниченията против изпирането на пари. От Асоциацията на работодателските организации (АОБР) се обърнаха към премиера Бойко Борисов и желаеха наложената с правилника на закона нотариална легализация да отпадне, тъй като в действителност дублира към този момент въведен механизъм за регистриране на партиди в Търговския указател тъкмо с нотариално заверени подписи!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР