Бурна военна активност в Беларус тази седмица привлече вниманието на

...
Бурна военна активност в Беларус тази седмица привлече вниманието на
Коментари Харесай

Путин е под натиск и Беларус е все по-близо да включване във войната срещу Украйна

Бурна военна интензивност в Беларус тази седмица притегли вниманието на Украйна и Запада като евентуален знак, че президентът Александър Лукашенко може да ангажира армията си в поддръжка на слабите военни старания на Русия в Украйна, написа " Ройтерс ".

Лукашенко подреди на войските да се разположат дружно с съветските сили покрай украинската граница, а неговото министерство на защитата споделя, че се организират учения за " бойна подготвеност ". Във вторник вътрешното министерство организира учения за унищожаване на " диверсионни групи " покрай Йелск, единствено на 20 км от границата с Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски изиска от страните от Групата на седемте (Г-7) да разположат интернационална задача за наблюдаващи покрай границата, до момента в който Франция предизвести Беларус, че може да се сблъска с още западни наказания, в случай че задълбочи присъединяване си в Украйна.

Беларус си разреши да бъде употребен като плацдарм за нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, само че не се причисли непосредствено към военните дейности. Анализаторите споделят, че Лукашенко не би имал различен избор, с изключение на да се подчини, в случай че съветският президент Владимир Путин изиска той да влезе във войната в миг, когато Москва се раздрусва от поредност от провали и е изправена пред невиждана обществена рецензия за неуспехите на своите генерали.

Но те са скептични, че намесата на Беларус ще докара до огромна смяна. Според Международния институт за стратегически проучвания беларуските въоръжени сили наброяват едвам 48 000 души и не са водили война допълнително от 30 години самостоятелност след разпадането на Съветския съюз.

" Това не са тъкмо изпитани в бойни дейности въоръжени сили ", сподели Самир Пури, създател на " Пътят на Русия към война с Украйна ". Той разяснява, че рискът от интервенция на Беларус може да принуди Украйна да ускори сигурността в северната част на страната, като изтегли сили от фронтовите линии с Русия на юг и изток.

Призивът на Зеленски за задгранични наблюдаващи е знак, че Украйна приема съществено риска, само че може да не е дипломатически осъществимо, сподели Пури. Не е ясно кой би дал такава мощ, защото Москва би наложила несъгласие на всяка роля на Организация на обединените нации и наблюдаващите на НАТО или Европейски Съюз могат да бъдат въвлечени в конфликти с съветските сили.

Беларуското министерство на защитата не отговори незабавно на искане за коментар. Във вторник Беларус разяснява, че , " целяща да отговори съответно на дейности покрай нашите граници ".

Беларус граничи с три членки на НАТО, фактор, който също може да е част от изчисленията на Путин, до момента в който се стреми да въвлече своя съдружник във войната.

" Това го приближава доста по-близо до границите на НАТО. След това Путин може да каже: " Нося войната при вас. Наистина ли я желаете? Какво се случва, в случай че една ракета се отклони?, " сподели почитан европейски чиновник.

Лукашенко не е прецизирал размера и ролята на взаимните сили, които разгласи в понеделник, макар че сподели тогава, че чака идването на хиляди бойци на беларуска територия.

Не всички доказателства сочат, че армията на Беларус е на ръба да се причисли към борбата. Беларуският план Hajun, който следи военни придвижвания, сподели, че има доказателства за съоръжение, движещо се в другата посока, в това число прекачване в Русия на минимум два влака с 28 беларуски танка.

Павел Слункин, някогашен беларуски посланик, който в този момент е в Европейския съвет за външни връзки, сподели, че няма признаци Русия да насочи сили в страната, с цел да нахлуе още веднъж в Украйна от север, както направи при започване на войната през февруари.

Той сподели, че не има вяра, че Лукашенко е на път да ангажира силите си да се бие един до друг с съветските, само че може би се приготвя за тази опция. " Може би той към момента не е решил, само че схваща, че това може да се случи и при този сюжет е по-добре армията да бъде готова ".

Слункин сподели, че Лукашенко, който оцеля след всеобщите митинги с съветска помощ през 2020 година и зависи от Путин както политически, по този начин и стопански, няма да бъде в позиция да откаже военна поддръжка, в случай че Кремъл го изиска.

" Неговата гаранция за опазване на властта му зависи значително от Путин. Лукашенко не може да оцелее без поддръжката на Русия и без репресии. Неговата взаимозависимост е толкоз дълбока, че той няма съвсем никакво пространство за маневриране. "
 ISW: Русия стремително се въоръжава от Беларус
ISW: Русия стремително се въоръжава от Беларус

Русия няма да успее да сиризира войната в Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР