Бурна и наситена с много напрежение се очертава за управлението

...
Бурна и наситена с много напрежение се очертава за управлението
Коментари Харесай

Местната власт в окото на бурята. Стари и нови играчи в битк...

Бурна и наситена с доста напрежение се обрисува за ръководството на Пловдив новата 2023 година. Метежната политическа обстановка в страната - всеки против всеки и всички против ГЕРБ, трансформира  в цел локалната власт под тепетата,  доминирана към този момент 12 години от партията на Бойко Борисов. Колкото повече наближават изборите за кмет и Общински съвет, толкоз по-оглушителна ще е канонадата против  управляващите от страна на опозиционни партии, цивилен сдружения, инициативни комитети. А и евентуално преди локалния избор да има изключителни избори за парламент, което значи, че
2023-та ще я караме в перманентна предизборна тресчица.


Екипът на кмета Здравко Димитров още в края на предходната година попадна  в окото на бурята с редица планове и решения, провокирали митинги и гневни диспути. Със същия висок градус на напрежението започва и новата година. В дневния ред на локалната власт в Пловдив през януари към този момент са наредени  горещите тематики от лани - запазването на парка до Гребния канал с оглед придобиване на частните парцели, капиталовото желание на МБАЛ „ Св. Каридад “ по отношение на Белодробна болница, акциите на Община Варна в „ Пълдин туринвест “, дилемата  дали парите от бастисания пробив до Водната палата да се пренасочат за Дондуковата градина и зоопарка, или да се търси различен подобаващ обект за 10 млн. лв. вложения, обезпечени  чрез нисколихвен заем по Оперативна програма „ Региони в напредък “. Тепърва следва подготовка, разискване и още веднъж разногласия за градския бюджет, към който постоянно се кръстосват доста ползи.

Всяка от точките в по този начин обрисувалия се дневен ред е евентуално взривоопасна най-много поради покачвания избирателен адреналин.

В локалния парламент, формиран от 51 съветници, има представители на 11 партии и обединения - ГЕРБ (17 мандата), Българска социалистическа партия (7), " Кауза България " (5), " Съюз за Пловдив " (4), " Демократична  България " (4) ЗС „ Александър  Стамболийски “ (5), ВМРО-БНД (4) НФСБ (1), " Ние, жителите " (1) Воля (1), Движение за права и свободи (1 плюс нечленуващия в партия Слави Георгиев).

При такава фрагментарност в Общинския съвет, от чиито решения зависят дейностите на кметския екип, мъчно се реализира единодушие. Въпреки това  в началото на мандата се образува  мнозинство от 30-32 съветници отпред с ГЕРБ и с присъединяване на " Кауза България ", ЗС „ Александър Стамболийски “, " Съюз за Пловдив ", частично Вътрешна македонска революционна организация. Много скоро обаче се оказа, че обединението е нежна поради двуполюсния модел, разцепил ГЕРБ на хората на сегашния кмет Здравко Димитров и неговия предходник Иван Тотев, оторизиран да управлява локалната конструкция. Следвайки инструкции на партийната централа, съветниците на ГЕРБ неодобряваха плана на Зико за пробива до Водната палата и утвърдиха съдружието на Община Варна в „ Пълдин туринвест “, макар предлагането на кмета да не се дава единодушие.
Пукнатината в връзките сред съветниците на ГЕРБ и кметския екип
стартира да се задълбочава с наближаването на края на мандата и изключително откакто Бойко Борисов разгласи, че Здравко Димитров няма да е претендент за кмет на идните избори. Предполага се, че през останалите 10 месеца локалното управление и активът на ГЕРБ ще търсят способи да се разграничат от администрацията за нерешените проблеми на града, с цел да завоюват повече гласове.

Но от тези вътрешнопартийни междуособици ГЕРБ по-скоро ще загуби наесен част от 17-те си мандата, защото всяко разединение разколебава доверието на хората и не носи изгоди. Подобни вътрешни разтърсвания претърпя и Българска социалистическа партия. Втората по величина група в Общинския съвет се преименува в " Автентична лява Българска социалистическа партия ", демонстрирайки твърдото си противоречие с политиката на соцлидера Корнелия Нинова.

Още няколко промени претърпя съставът на Общинския съвет. Блокът на патриотите се раздели на Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ, като Костадин Гаров остана самичък в полето боец, а предприемачът Владимир Кисьов пристана на групата на Вътрешна македонска революционна организация, изоставяйки " Съюз за Пловдив " на Дани Каназирева.

Всички 11-те партии и обединения
желаят да преброят наесен повече пилци в своя двор
и несъмнено ще впрегнат в тази си идея целия боеприпас, употребявайки всевъзможни средства. Едва ли обаче след изборите ще забележим същия състав на старейшините в залата на ул. „ Авксентий Велешки “ 20. Към ръководството на Пловдив са се устремили нови партии отпред с " Продължаваме промяната ", Има Такъв Народ, " Български напредък ", КОД. " Демократична България " е заредена с неукротим хъс и упоритост да усили минимум двойно четирите си мандата.  А и занапред на арената ще се появяват нови играчи за присъединяване в локалната власт.

Дано тази кипяща сила да сътвори чудото - съвършено ръководство на Пловдив.
Спор по какъв начин да се похарчат парите от пробива до Водната палата
Община Пловдив провежда публично разискване с жители на 11 януари къде да влага 10 млн. лв., които бяха заложени в контракта за нисколихвен заем за пробива до Водната палата.

Администрацията предлага да се обсъдят два плана. Първият е за реорганизация и рационализация на зоокъта, я вторият е за Дондуковата градина до Дома на младоженците, както „ Марица “ към този момент писа.



За довършването на зоопарка са нужни още 5,7 млн. лв. съгласно сметките, направени от Общината.  През 2014 година градежът на  зоологическата градина започва с цена 4,6 млн. лв., само че беше спрян поради прокурорско следствие и обвиняване за злоупотреби при осъществяване на публичната поръчка. Виновни не бяха открити. Парите бяха платени за строително-монтажни работи на изпълнителя - компания „ Запрянови-03 “. Част от сумата от компанията завоюваха със правосъден иск. Преди три години договорът беше преустановен, само че различен реализатор и до момента няма. В зоокъта се гледат единствено десетина маймунки, оставени в Пловдив, откакто през 2008 година със заповед на Министерство на околната среда и водите той беше затворен, тъй като не отговаряше на санитарните правила за отбрана на животните.

Вече шест години зоопаркът, построен на 90%, е под ключ и съгласно зам.-кмета Пламен Райчев на обекта са настъпили необратими вреди, а и клетките не дават отговор на новите нормативи. По тази причина администрацията разпореди план на старозагорски колектив, който да послужи за дотъкмяване на злощастното начинание. Обявяването на процедурата за избор на реализатор и завършването <210> ще отнеме минимум половин година, в случай че не се апелира.

За Дондуковата градина са нужни 4,5 млн. лв., съгласно плановете на Общината. В регион „ Централен “ е квалифициран план, който е координиран с НИНКН, издадено е строително позволение и е определен реализатор. Това е най-старият парк в Пловдив, планиран от Люсиен Шевалас, само че за жалост, е в плачевно положение. 

Обсъждането ще се организира в постройката на Общинския съвет на ул. „ Авкс. Велешки “ 20 от 10 часа. Не е изключено при нараснала гражданска интензивност да има други хрумвания за финансиране със средствата от заема. 
Стари и нови играчи в конкуренция за седемте кметски стола
Жестока конкуренция се задава измежду деятелите на партии и обединения за основните позиции в ръководството на Пловдив. На локалните избори в края на октомври или началото на ноември с изключение на градоначалник пловдивчани ще избират кметове на шестте региона и 51 общински съветници. Местният избор в градовете с районно разделяне е 3 в 1, в случай че тогава не се наложи да гласуваме и за Народно заседание.



Към този миг нито една политическа мощ няма изясненост с кои претенденти ще завладява властта в града. Практиката демонстрира, че към кметския стол се втурват към 20 кандидати, толкоз нормално са и обединенията, декларирали листи за локалния парламент. В ГЕРБ  засега се знае, че за новия мандат ще се търси нов любимец, за който право на номинации ще има локалната централа, само че решаващата дума е на Бойко Борисов.



В публичното пространство той подмятна името на кмета на „ Тракия “ Костадин Димитров, само че измежду актива се спряга и това на кмета на „ Централен “ Георги Стаменов. Според някои прогнози самият Иван Тотев има упоритости към кабинета на пл. " Ст. Стамболов " 1, само че той отхвърля, въпреки че в политиката няма сигурни неща.



Българска социалистическа партия ще играе евентуално с партийния водач в Пловдив и народен представител Иван Петков - Бебето. " Продължаваме промяната " и Демократична България се чудят дали да не се явят с общ претендент, като един от евентуалните ще е някогашният регионален шеф и депутат Йордан Иванов.



За присъединяване в локалното ръководство ще се бори и водачът на „ Съюз за Пловдив “ Дани Каназирева.



Под въпрос е дали Славчо Атанасов, който в последно време загърби активната политика, ще се опитва отново в борбата за кметския пост. На балотажа през 2019 година Зико завоюва против Славчо с резултат 57 на 38 на 100. Здравко Димитров беше подсилен от ГЕРБ, Славчо Атанасов - от НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР