Бургазлията Явор Атанасов щурмува чилийски вулкан с всъдеход 6х6, правен в България

...
Бургазлията Явор Атанасов щурмува
чилийски вулкан с всъдеход 6х6, правен в
България
Коментари Харесай

Българин атакува световен рекорд за височинно изкачване с автомобил

Бургазлията Явор Атанасов щурмува чилийски вулкан с всъдеход 6х6, юридически в България



Вулканът Ojos Del Salado в Чили е известен като най високата точка на планетата, достъпна с моторно транспортно средство, Най-високият вулкан в света се издига на 6893 метра над морското ниво и от дълги години на върха се слагат и подобряват рекорди за нанагорнище с коли и мотоциклети. Настоящият международен рекорд за нанагорнище с автомобил е подложен през 2007 година от чилийците Гонзало Браво и Едуардо Моя, които доближават до 6688 метра с модифициран всъдеход Suzuki Samurai.



Сега, обаче, родни приключенци са амбицирани да подобрят този връх. Българската компания Vromos.com разработи 6-колесен първообраз, носещ името на компанията, а точно VROMOS 6X6. Самият собственикът на компанията Явро Атанасов ще е зад кормилото на машината при изкачването на вулкана.



Построен единствено за 4 седмици, всъдеходът се задвижва от V изразителен 6-цилиндров двигател и 6х6 трансмисия, която предава тягата към шестте големи 44-инчови колела през особено направени у нас редукторни мостове, снабдени със 100% въздушни блокажи.



Голямото предизвикателство при изкачването на Ойос дел Саладо, разбира се, е голямата надморска височина която трябва да изкачи Явор, шофирайки този всъдеход при неналичието на О2. За екипа са планувани кислородни маски с които ще борят височинната болест. За огромния бензинов мотор, от Вромос ще експериментират като впръскват умерени количества азотен оксид или добре познатаото на моторспорт маниаците „ нитро ”, в горивната система на мотора.



Експедицията е многонационална в нея ще има присъединяване от Германия, Русия, Чили и Аржентина. Всъдеходът 6х6 към този момент пътува към Чили, а екипът от България, включващ Явор Атанасов и Пламен Колев ще поеме към вулкана в края на ноември.



Тази година има негласна надпревара за подобряването на височинния връх. Успоредно с българския екип, се подготвят още два тима – един американски и един немски. Целта на нашия тим е освен да усъвършенства върха, само че и да го направи преди другите два тима. И то така да го направи, че да няма по какъв начин другите да се качат по-високо от тях. Или казано накратко, би трябвало да стигнат до върха на вулкана!
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР