Бургазлията Калоян Явашев е доста пъстра личност - точно като

...
Бургазлията Калоян Явашев е доста пъстра личност - точно като
Коментари Харесай

Повелителят на папагалите откраднал занаята от аржентинец

Бургазлията Калоян Явашев е много пъстра персона - тъкмо като 26-те папагала, с които живее. Той е един от най-атрактивните участници в „ България търси гений ” и е създател на двете радостни книги „ Дневникът на един баща звероукротител ” и „ Апокалипсис в този момент с деца ”. Калоян е единственият у нас дресьор на папагали. Учил и крал поминък от аржентински дресьор в Испания преди повече от 20 години. Птиците му карат тротинетки, познават цифрите и вземат участие в комплицирани задания. Баща е на три деца. Те по този начин са привикнали с дресираните му папагали, че когато отидат в зоологическа градина, чакат жирафът да подкара тротинетка. Шоуто с папагали на Калоян постоянно събира огромни публики в пловдивските молове.

 

Случайно решение да отиде в Испания и едно още по-случайно предложение на работи с папагали дават напълно друга тенденция в живота на Калоян Явашев. „ Бях на 22 години, ерген и отидох да работя в Испания. Първите месеци бяха сложни - нямаше работа, парите свършваха - хванах се като защита в един магазин. Човекът, който държеше магазина - Антонио, имаше още няколко бизнеса, бях му приветлив и един ден ми предложи " да се грижа за папагали ". Аз това и мислех, че ще върша - да ги храня, да им променям водата ”, споделя Калоян.

Вечерта го завели в един хотел. Там почнало шоу с дресирани папагали. „ И ми сервираха новината, че аз ще ги сготвям за шоу оттук насетне! Бях слисан, като видях защо става въпрос. Мислех, че транспортираме папагали от едно място на друго. Когато влязохме в хотела, ми споделиха да внимавам и да виждам какво вършат птиците. Не внимавах, тъй като в действителност се втрещих, като ги видях на сцената! За първи път видях папагал да кара колело или подобен, който може да счита ”, изяснява Калоян.

Сега бургазлията самичък учи птиците си да познават цифрите. Те ги разграничават и

като им покаже „ 6 ”, те отиват и удрят 6 пъти една камбанка.

„ Чак математически уравнения не могат да считат ”, прецизира дресьорът.

В Испания учил занаята при занаятчия от Аржентина. Той му разкрил част от тайните. „ Другата част трябваше самичък да я открадна. Някои от нещата самичък ги открих с струпване на опит. Говорим за живи същества и работата с тях би трябвало да е съобразена с това дали животното се усеща добре и това, което вършим дали му доставя наслаждение ”, прибавя той.

Дресьорът акцентира, че папагалите са доста интелигентни животни. За това са правени много проучвания и те демонстрират, че пернатите са умни колкото 3-годишни деца. Има и характерности със ужасно развъртян разум. „ Това са едни от най-интелигентните животни на планетата и в случай че някой от тях покаже над междинното равнище, тогава в действителност

може да изуми хората с уменията и метода, по който даже схваща човешката тирада.

Умни са, само че с ангажимента, че са и доста чувствителни животни. Може би интелигентността ги прави такива ”, изяснява Явашев.

Шарените пернати са много ревностни. Страдат при загуба, изпитват тъга от неналичието на внимание от стопанина си и са мощно обществени животни. „ Наблюдавам това всеки ден отивайки в помещението, където се грижа за тях, като обръщам внимание на всеки - дам му храна или му сменя водата, а другите постоянно са с искания да отида и при тях. И стартира бурно крещене и даже се атакуват един различен. Чувствителни са и са деликатни - това не е птица, която можеш да зарежеш и да й обръщаш внимание, когато ти скимне ”, споделя дресьорът.



Папагалите са моногамни и като си намерят сътрудник, стават много разнообразни - когато една птица реши, че има семейство, става нападателна и стартира да пази колегата си. Затова развъдната активност е доста сложна. „ Нормално е тези, с които работя, в един миг да ги задомим и те да слязат от сцената и да минат в една заслужена пенсия ”, възнамерява Калоян. Обмисля и основаването на първия у нас подслон за папагали, където да има единствено фамилни двойки.

Създал е нещо като

самостоятелен пенсионен проект за всеки собствен папагал.

Ако е работил с една птица повече от 10 години на сцената, счита, че е обикновено тя да сътвори двойка и да си има семейство.

Попрището, което си е избрал, намира за необичайно и изцяло ненадейно. Калоян споделя, че като дребен не е имал домакински любим. Сега сервира на папагала всичко като игра, с цел да му е забавно. „ Разбираш по какъв начин да предразположиш пилето, тъй като не става като влезеш и започнеш да го караш да прави нещо ”, споделя дресьорът.

Тази умни птици въпреки всичко се подкупват с лакомства

 - дава им фъстъци след всяка сполучливо извършена дресировка или изигран номер. В диетата на папагалите не е целесъобразно да участват доста ядки. Ядките са като премия. Калоян храни своите любимци с гранули, кълнове и от време на време им прави импровизация със зеленчуци и сурова риба.

Гледа от породите Ара, Амазона и Какаду. Арата, като се изключи че е красива, е и доста умна. Какадуто е своенравно и може да изненада с импровизации.

Едрите породи са дълголетни животни. Те живеят до 25-30 години, а има и рекордьори, които отиват към 100-120 години. „ Надявам се и някои от моите да са дълголетници. Най-старите са ми от 15-16 години. Може да изкарат 50-60 години. Домашните папагали са в такава среда, че мъчно може да доближат 100-годишни върхове. Причината е, че диетата им е изцяло друга от тази на дивите. Дивата птица се движи и постоянно е по-издръжлива ”, споделя Калоян Явашев.
Децата чакат жирафът да яхне колело
Дресьорът на папагали има двама синове и щерка. Едното от момчетата и щерката са близнаци. Свикнали са от дребни да са в компанията на папагали. Възприемат интелигентните птици като част от фамилията.



„ Притеснява ме това, че когато отидохме за първи път до зоологическата градина, те чакаха животните да вършат същите номера като папагалите - надали не жирафът да подкара колело ”, споделя дресьорът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР