Бургаският окръжен съд разреши на подсъдимия Бенчо Бенчев - бизнесмен

...
Бургаският окръжен съд разреши на подсъдимия Бенчо Бенчев - бизнесмен
Коментари Харесай

Окончателно: Съдът пусна Бенчо Бенчев да се лекува в Турция

Бургаският областен съд позволи на подсъдимия Бенчо Бенчев - предприемач и общински консултант, упрекнат в укривателство на несебърския необут Димитър Желязков краткотрайно да напусне еднократно рамките на Република България за период за връщане до 7 юли, за обзор и консултация в болница в Истанбул.
Срещу подсъдимия Бенчо Б. е импортиран обвинителен акт, с който му е повдигнато обвиняване за персонално укривателство и държане на огнестрелни оръжия и муниции. Спрямо подсъдимия в хода на досъдебното произвеждане е била взета мярка за неотклонение „ Парична гаранция “ в размер на 50 000 лв., както и мярка за процесуална насила „ Забрана за овакантяване на рамките на Република България “.
Видно от материалите по делото, Бенчев Б. е диагностициран с тежки болести. Същият е бил лекуван неведнъж в болнични заведения в Република Турция досега на вземането по отношение на него мярка за процесуална насила „ Забрана за овакантяване рамките на страната “.
С оглед на това, Бенчо Б. е прекратил визитите си там. От показаната в последното правосъдно съвещание пред първоинстанционния съд Епикриза, се открива, че по отношение на подсъдимия в това време е било подхванато лекуване в Неврологичното поделение на УМБАЛ-Бургас, като след изписването му бил ориентиран към спомагателни проучвания в Неврологична клиника в Република Турция, които не могат да бъдат осъществени в тази болница.
Според въззивната инстанция фактически, е налице уважителна причина, поради здравословното положение на подсъдимия, на същия да бъда позволено да напусне рамките на Република България за посещаване на здравно заведение в Република Турция, където, видно от материалите, са били привеждани дългогодишни проучвания и лекуване в предишен миг, и където, съгласно лекарите, следва да бъдат направени.
На последващо място, едно от закононарушенията, за които е предаден на съд, е тежко по смисъла на закона, само че единствено на това съображение не може да бъде оставено без почитание настояването за лекуване. За застраховане на присъединяване на Бенчо Б. в процеса е взета и друга мярка за процесуална насила, а точно мярка за неотклонение „ Парична гаранция “.
Мярката за процесуална насила се ползва по отношение на подсъдимите лица за гарантирне на законосъобразно и навреме привършване на процеса, само че не следва да се трансформира в самобитна глоба.
Правилно е бил и избран период, като оправдано е посочена като последна дата за завръщане на подсъдимия в България, датата, предхождаща тази, за която е планувано идващото правосъдно съвещание, в което ще се правят правосъдно - следствени дейности пред първоинстанционния съд.
Определението на съда е дефинитивно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР