Бургаският апелативен съд потвърди доживотната присъда на Окръжен съд-Ямбол, с

...
Бургаският апелативен съд потвърди доживотната присъда на Окръжен съд-Ямбол, с
Коментари Харесай

Потвърдиха доживотната присъда за убийството на бременно момиче в Ямболско

Бургаският апелативен съд удостовери доживотната присъда на Окръжен съд-Ямбол, с която подсъдимият Йовчо Стоянов е приет за виновен и наказан за убийството на бременната Мария, оповестиха от институцията.

Престъплението е осъществено на 12 август 2021 година в село Недялско, община Стралджа. Подсъдимият умишлено е умъртвил 17-годишното бременно момиче, негова доведена щерка, посредством удушаване, като действието е осъществено по изключително непосилен за жертвата метод и с особена свирепост, показват магистратите. 

Съдът е постановил присъдата да бъде изтърпяна при първичен " специфичен режим ". Подсъдимият е наказан да заплати на фамилията на умрялата общо 270 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

При извършеното пред въззивния съд правосъдно разследване изслушани са били и обясненията на подсъдимия. Въззивният съд е приел, че по безапелационен и безспорен метод е потвърдено, че подсъдимият е създател на действието.  
 
Подсъдимият е съзнавал общественоопасния темперамент на действието. Механизмът на причиняване на уврежданията по тялото на потърпевшата и употребяваните от него средства ясно демонстрират, че същият освен е предвиждал общественоопасните последствия, само че и е искал тяхното настъпване.

Намерена за вярна е и преценката на окръжните съдии, че държанието на подсъдимия, обхващащо, от една страна, метода и употребяваните средства за нанасяне на удари по тялото на потърпевшата и, от друга - субективното му отношение към нея, разкриват демонстрация на особена свирепост.

Апелативните съдии са солидарни с извода, че изключителната тежест на осъщественото от подсъдимия закононарушение по чл.116 от Наказателен кодекс обуславя налагането на едно от най-тежките по тип наказания - " пожизнен затвор ".

Така избраното наказване се явява надлежно и на персоналната социална заплаха на дееца, която е извънредно висока. Решението на Апелативен съд – Бургас  предстои на касационно обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд на Република България в петнадесетдневен период от съобщаването му на страните.

Припомняме, че доживотната присъда на Йовчо Стоянов е една от двете доживотни присъди, произнесени в съдилищата в Апелативен район-Бургас през предходната година. Второто дело също е за убийство и е обявено за решение в Апелативен съд-Бургас.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР