Burgas24.bg Бургаският апелативен съд измени присъдата на Алекс Димов, за катастрофата

...
Burgas24.bg
Бургаският апелативен съд измени присъдата на Алекс Димов, за катастрофата
Коментари Харесай

Намалиха присъдата на Алекс, премазал две жени с мерцедеса си в Карнобат

 Burgas24.bg Бургаският апелативен съд промени присъдата на Алекс Димов, за злополуката в Карнобат, при която починаха две възрастни дами.  Въззивната инстанция понижи наложеното наказване от пет години отнемане от независимост на три години и четири месеца отнемане от независимост, както и периода на  наказването отнемане от право да ръководи МПС от осем години на четири години и четири месеца.

Тежкият пътен случай стана на 3 ноември 2018 година. Шофирайки с превишена за обитаемото място скорост - към 90 км./ ч. Димов изгубил надзор над ръководството на автомобила – Мерцедес Е-270 CDI и блъснал  двете дами, които се намирали на тротоара на ул. " Петър Берон “ в Карнобат.

Делото пред първоинстанционния съд е минало по реда на съкратената процедура. Съдът е определил финален размер на наказването -   пет години отнемане от независимост, откакто е приложил плануванаъа в Наказателен кодекс редукция на глобата с 1/3. 

Ето и претекстовете:

Въззивния съд е приел заключенията на специалистите, че посочената висока скорост на придвижване -90км./ч е сложила подсъдимия в неспособност да премине гладко през пътния  сектор, в който пътната настилка на мястото, от където започвал наклонът на нанагорнище, била на две равнища, а на платното за придвижване имало формирана хлътналост. Безспорно е открито, че другата съществена техническа причина за настъпване на случая е загубата на ръководство на автомобила от страна на лидера му заради внезапното завиване на кормилото наляво. По експертен път е потвърдено, че в случай че подсъдимият беше управлявал автомобила с оптималната за обитаемо място разрешена скорост от 50 км/ч и даже при по-висока от нея скорост - от 71,5 км/ч, то би имал техническа опция да овладее управлявания от него автомобил и да спре преди мястото на удара, респективно да предотврати ПТП. Поведението на подсъдимия е било отговорно, безапелационни са двете инстанции. Той е разполагал с обективната опция да предотврати ПТП и гибелта на потърпевшите пешеходки.

Решавайки въпроса за наказването на Димов, апелативните съдии са съобразили, че закононарушенията по превоза поначало са такива с висока степен на социална заплаха и укоримост, като постоянно тези действия са осъществени от самоуверени водачи, както е в тази ситуация.

" Тази заплаха е законодателно регистрирана с плануваните за въпросните закононарушения високи санкции в санкционната част на съответните специфични разпореждания от Особената част на Наказателен кодекс “, отбелязва в решението си апелативния съд. 

Преценявайки механизма на закононарушението и аргументите за него, броя, типа и тежестта на позволените от лидера нарушавания на разпоредбите за придвижване и тяхната значителност, въззивната инстанция е открила, че съответното действие не се разграничава значително от типичните случаи на непредпазливи транспортни закононарушения от сегашния тип, заради което и приела, че степента му на социална заплаха е в границите на присъщата за този тип противообществени действия.

На последващо място съдът е приел, че подсъдимият е персона с ниска степен на социална заплаха, поради неналичието на предишни закононарушения и противообществени прояви, осъществени от него, неналичието на позволени нарушавания на разпоредбите за придвижване и на наложени административни санкции по ЗДП и ППЗДП, както и съществуването на положителни характеристични данни.

По изложените съображения и отчитайки ниската степен на социална заплаха на дееца, наличните смекчаващи и отегчаващи виновността условия и най-много фамилната му ангажираност и наставнически отговорности, въззивният съд е решил, че за осъщественото закононарушение следва да се дефинира, наказване отнемане от независимост за период от пет години, което е под междинния размер на плануванаъа глоба и доста над минималния размер от три години отнемане от независимост. В сходство с условията на Наказателен кодекс наказването от пет години отнемане от независимост следва да се понижи с една трета и на подсъдимия да се наложи наказване от три години и четири месеца отнемане от независимост.Такова по тип и размер наказване апелативният съд е намерил за вярно несъмнено и съобразено с задачите на специфичната и генералната предварителна защита, а също и за заслужено. Наказание с размер, друг от посочения, ще бъде неефикасно високо или безпричинно ниско, не би асъдействало за поправянето и превъзпитанието на дееца, не би въздействало възпитателно и предупредително-възпиращо върху другите членове на обществото, са показали в акта си апелативните съдии.

Въззивният състав е решил за съответно на осъщественото и на дееца и най-много за заслужено наказването отнемане от право да се ръководи МПС да е за период от четири години и четири месеца.

Решението предстои на касационно обжалване и протестиране пред Върховен касационен съд в 15 – дневен период от съобщаването на страните, че е направено.  

Повече за кървавия случай вижте в нашата тематика!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР