Бургас се включи в Националната кампания Не чакай диабета, изследвай

...
Бургас се включи в Националната кампания Не чакай диабета, изследвай
Коментари Харесай

В МЦ „Д-р Стайков“ се провеждат безплатни изследвания на гликиран хемоглобин за хора в риск от диабет


Бургас се включи в Националната акция „ Не чакай диабета, изследвай се през днешния ден! “ отдадена на Световния ден за битка с диабета, който се отбелязва на 14 ноември.  В града от през днешния ден се организират безвъзмездни проучвания на гликиран хемоглобин за хора в риск от диабет вид 2. Партньори на акцията в Бургас са МЦ „ Д-р Стайков “ и доктор Диляна Стоянова, специалист-ендокринолог, които ще организират проучванията на 14 и 16 ноември.

Вижте във видеото какво изясни ендокринологът за положението на пациентите, които през днешния ден изследваха своя гликиран хемоглобин:



Заболяването е придобило характера на зараза – по данни на Здравната каса единствено за миналата година 366 000 души в България са потърсили помощта на своя персонален доктор поради подозрение за диабет. 13 500 от тях са от Бургас. Именно към тях и техните близки е ориентирана опцията за гратис проучване.
 Апаратът регистрира в действително време и резултатите се получават веднага
Изследването на гликирания хемоглобин е по-информативно и тъкмо за слагане на диагноза „ диабет “, в сравнение с инцидентното премерване на кръвната захар, тъй като дава информация за равнищата на кръвната захар 2-3 месеца обратно. Не се прави на гладно, което е спомагателен плюс за пациента. За проучването се употребява капка кръв от пръста. Отнема няколко минути и резултатът е забележим незабавно.
 При първия пациент Петър Петров индикаторите бяха в норма, само че доктор Стоянова го предубреди, че това няма да е последният път в който прави това изследване
Кампанията е ориентирана към тези, които нямат диабет, само че рискуват да го развият. В огромна част от случаите заболяването може да бъде предотвратена, без да се стига до лекарства или инжекции с инсулин. Затова е значимо хората в риск да бъдат изследвани и съветвани преди заболяването да влезе в живота им.
 Тестът е изцяло неусетен - взима се само капка кръв от пръст на ръката
Изследвани ще бъдат пациенти над 18 години, които попадат в рисковата група: хора с диабетно заболели в рода, наднормено тегло, затлъстяване в региона на талията и корема, високо кръвно, претърпян съдов случай – инсулт или инфаркт, със признаци, следени при диабета – непрекъснат апетит, жадност, постоянно вървене по дребна потребност, ненадейно намаляване на тегло, или прекалено наддаване.

Кампанията е проведена от Института за здравно обучение, Центъра за предварителна защита на диабета в столицата и още 11 лечебни заведения в страната. В нея вземат участие 25 медицински експерти. Много от тях са млади лекари, по тази причина в случай че нямате приближен ендокринолог, можете да се включите в акцията и да изберете подобен.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР