Бургас. Съвместната изложба на сдружение Мещра и РЕМО Етър предлага

...
Бургас. Съвместната изложба на сдружение Мещра и РЕМО Етър предлага
Коментари Харесай

Изложбата „Строителните занаяти на Стара планина“ ще бъде представена в Историческия музей в Бургас на 3 юни

Бургас. Съвместната галерия на съдружие " Мещра " и РЕМО " Етър " предлага взор върху архитектурно-строителните достижения от епохата на Възраждането в региона на град Габрово. Това оповестиха от Регионален исторически музей – Бургас .

„ Областта е извънредно богата на културно-историческо завещание, което е застрашено от изгубване, в резултат на обезлюдяването на региона и редица други фактори, с които се сблъскахме по време на нашите проучвания. Проектът " Строителните занаяти на Стара планина " на съдружие " Мещра - обичайни познания и занаяти ", съфинансиран от Национален фонд " Култура " към Министерство на културата, има за цел да изследва материалното и нематериалното архитектурно-строително завещание от епохата на Възраждането в област Габрово. Партньори по плана са РЕМО " Етър ", НГПИ " Тревненска школа " и ИЕФЕМ-БАН. Участие са взели възпитаници, учители, както и доброволци - студенти и експерти “, показват от културната институция.

По време на двете теренни изследвания:
- са посетени и проучени към 30 обитаеми места от района;
- са оценени и документирани архитектурни обекти с разнообразни функции;
- проучена е работата на локални майстори, владеещи строителни занаяти от интервала на Възраждането.

„ Документирането и популяризирането на обичайните строителни техники и проучването на връзката материално - нематериално културно завещание са значими стъпки в посока предпазване на локалната обичайната архитектура. Това е част от развой на основаването на възприятие за отговорност, оценяване и почитание към наследството, оставено от предците ни “, допълват от Регионалния исторически музей.

Изложбата може да бъде прегледана от 3 юни до 30 септември т.г. в Историческия музей на ул. Лермонтов № 31. През летния сезон музеят ще работи без почивен ден от 10.00 до 19.00 часа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР