Бургас. Регионална библиотека Пейо Яворов“ в Бургас отбеляза 141 години

...
Бургас. Регионална библиотека Пейо Яворов“ в Бургас отбеляза 141 години
Коментари Харесай

Бургас: Регионална библиотека „Пейо Яворов“ отбеляза 141 години от рождението на своя патрон

Бургас. Регионална библиотека „ Пейо Яворов “ в Бургас означи 141 години от рождението на своя патрон, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Бургас . В тържеството участваха представители на Община Бургас и Общински съвет, както и ученици от ОУ „ Пейо Яворов “. На децата им бяха подарени книги с поезията на Яворов, обезпечени от библиотеката.
„ Традиция е на днешния ден, когато е роден патронът на библиотеката и ОУ „ Пейо Яворов “, да сервира венец на каменната плоча пред библиотеката. Трябва да бъдем щастливи, че той е роден в България, че ние познаваме неговото творчество и би трябвало постоянно да помним това, че библиотеката е вместилище на духа и съхраняваме паметта на нацията “, сподели Мария Бенчева, шеф на Регионална библиотека „ Пейо Яворов “ – Бургас. Според нея е значимо да се предава на младите, да знаят и да не не помнят кой е Яворов, както и всички други български създатели и патриоти и да не се не помни българското минало.
„ Освен колосален гений на стихотворец, Яворов е бил един парещ, разгорещен родолюбец, който е бил челник на чета, борил се е за освобождението на поробените българи в Македония и бил един от най-близките съратници на огромните български национални герои – Гоце Делчев и Тодор Александров. Затова ние сме тук всяка година тук, с цел да почетем неговата годишнина “, сподели общинският консултант Георги Дракалиев.
Деница ДИМИТРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР