Бургас. Приемам решението на министъра на околната среда и водите

Бургас. Приемам решението на министъра на околната среда и водите ...

Детелина Иванова: Приемам решението на министъра на околната среда и водите за уволнението ми, но считам и че е бил подведен


Бургас. Приемам решението на министъра на околната среда и водите за уволнението ми, но считам и че е бил подведен. Това каза пред журналисти бившият директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Вчера служебният министър на околната среда и водите Асен Личев заяви на пресконференция, че уволнява Детелина Иванова от длъжността с мотива, че тя е отменила забраната за всякакво строителство на защитените дюни в местността „Каваците“.

„Вчера министърът на околната среда и водите Асен Личев ме освободи от поста на РИОСВ – Бургас като негодна да управлявам изискванията за опазване на околната среда и водите. Министърът има правомощията да назначава и освобождава директорите на регионалните структури и това е напълно нормално - приемам неговото решение, но начинът, по който бях квалифицирана, бе обиден за мен предвид професионалния ми път, който датира от повече от 20 години в РИОСВ – от експерт, през началник отдел, до началник на инспекцията. Като мотиви за освобождаването ми министърът изтъкна една заповед, която е подписана от бившия министър – Емил Димитров, във връзка с изменение на режима на природна забележителност в местност „Каваците“. Твърдението е, че тази заповед е създадена, за да узакони незаконно строителство, което се намира в защитената територия. Министър Личев вероятно е подведен, за да вземе това решение, тъй като заповедта за изменение е също толкова рестриктивна, както и предходната заповед от 1984-а год. и в годините е доказала, че не може ефективно да бъде приложена. Предложението за изменение на режима на защитената територия е направено от РИОСВ – Бургас по времето, когато аз съм директор. тази промяна в заповедта е обсъждана дълго време, минала е през съответната процедура по Закона за защитените територии и е подписана от Министъра на околната среда и водите“, посочи Детелина Иванов.

По думите ѝ тази заповед е била неправилно прочетена във вчерашния ден, като освен че забранява строителство, тя забранява и поставянето на преместваеми обекти. „Това до момента го нямаше, като се прави изключение само за територията на бившите къмпинги – „Смокиня“ и „Веселие“, които попадат в границите на защитената територия и за задължителните дейности по обслужване на морските плажове. Обръщам внимание, че заповедта категорично поставя условие за съгласуване на тези дейности с РИОСВ и има забрана за територия, в която има обекти на защита, каквито са пясъчните дюни. Изключенията са само и единствено за територия, в която няма установени пясъчни дюни. Категорично тази заповед е приложима и достатъчна за прилагане на ефективен контрол върху всички дейности в рамките на защитената територия. Министър Личев не пожела лично да се срещне с мен. Той не е чул моите аргументи и мотиви да направя това предложение, затова смятам, че той някъде е подведен за това“, поясни Детелина Иванова.
„Аз съм работила дълго време в РИОСВ професионално и отговорно, прилагайки законите в интерес на опазване на околната среда и водите, винаги законосъобразно. Хората в професионалната среда ме познават достатъчно добре, подкрепиха ме и казаха, че и занапред желаят да работят с мен, независимо на каква позиция съм. Пожелавам на министър Личев здраве и да продължи да прави добри дела за България“, каза още Детелина Иванова.

Тя посочи, че предишната ѝ длъжност на началник отдел е вакантна, в случай, че желае да я заеме отново, но добави, че днес ще депозира своя отказ да се възползва от това си право.

Източник: focus-news.net