Бургас отново е лидер по подадени най-много заявления за безплатно

...
Бургас отново е лидер по подадени най-много заявления за безплатно
Коментари Харесай

Бургас, София и Варна са с най-много заявления за саниране

Бургас още веднъж е водач по подадени най-вече заявки за гратис енергийно възобновяване на частни жилищни здания по Плана за възобновяване и резистентност - 215 заявки на обща стойност над 501 милиона лв. при избран предел за общината от 80 милиона лв.. Морският град беше водач и по най-вече санирани блокове по Националната стратегия за енергийна успеваемост. Тя стартира при започване на 2015 година, само че последното служебно държавно управление на Румен Радев предложи да бъде прекъсната заради липса на пари в бюджета. По завършилата към този момент стратегия за 9 години бяха актуализирани 1970 блока. Това струваше 2 милиарда лв. на всички данъкоплатци, защото програмата се финансираше от държавния бюджет.
Предвиденият запас по Плана за възобновяване и резистентност е доста по-малък. За първия стадий парите са към 1,1 милиарда лв. и идват от Европейския съюз. Обновяването на блоковете по първия стадий ще е напълно гратис за притежателите. Крайният период за кандидатстване беше до среднощ на 31 май, само че срокът беше продължен до 17 часа на 1 юни.
Очаквано новата безвъзмездна стратегия провокира извънреден интерес, макар че притежателите на жилищата трябваше сами да финансират енергийното проучване на постройката и правенето на техническия паспорт. Това струваше на апартамент сред 400 и 1000 лева според от разгърната застроена повърхност на жилищната постройка. На финала общо 152 общини записаха в осведомителната система за еврофондовете ИСУН общо 3068 планови оферти. 113 общини са без заявки за гратис саниране. Тяхната обща стойност надвиши няколко пъти бюджета на мярката. Размерът на плануванаъа безплатна финансова помощ по процедурата е 1 129 881 600 лева, а на получените планови оферти е 3 972 426 084,04 лева, демонстрира информация в ИСУН 2020.
Повечето от 152-те общини са над лимитите, избрани от Министерство на регионалното развитие, видно от справката, предоставена на " Медиапул " от администрацията на служебния министър на районното развиване арх. Иван Шишков преди да съобщи поста на наследника си Андрей Цеков. След Бургас топ пет се добавя от Столична община (215 заявления), следвана от Варна (96), Габрово (84) и Сливен (81). В първата десетка са единствено регионални центрове. Пловдив, вторият по величина град в България, дели 6-та и 7-ма позиция с 80 заявки, колкото има и община Благоевград. Под лимитите, избрани от Министерство на регионалното развитие, са най-вече дребни общини, само че има и регионални центрове. 
Кой ще завоюва от безплатното саниране, се чака да е ясно през октомври, малко преди локалните избори. В момента се дефинира оценителната комисия, която ще пресее подадените над 3000 заявки. Очакванията са в нея да влязат към 30 специалисти, само че поради късите периоди за обработка на големия брой документи е допустимо съставът й да бъде повишен. За да бъдат усвоени всички средства и България да не загуби отпуснатото от Европа финансиране, обновяването на жилищните здания би трябвало да се случи до края на 2026 година По груби калкулации на специалисти парите от Плана за възобновяване и резистентност ще стигнат за саниране на към 1000 панелни блока.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР