Бургас. Изграждането на новата специализирана детска болница трябва да започне

...
Бургас. Изграждането на новата специализирана детска болница трябва да започне
Коментари Харесай

Димитър Николов, кмет на Бургас: Изграждането на новата специализирана детска болница трябва да започне до края на годината

Бургас. Изграждането на новата профилирана детска болница би трябвало да стартира до края на годината. Това сподели пред публицисти кметът на Бургас Димитър Николов, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Бургас . Наскоро стана ясно, че интернационален екип от експерти и консултанти на определения от Европейската капиталова банка испански мултинационален консорциум IDOM (АЙДОМ) към този момент е почнал работа по плана за създаване на Специализираната детска болница, която ще се намира в двора на УМБАЛ - Бургас.

" Основната задача на тези консултанти е да създадат обширно изследване на потребностите от опазване на здравето в целия Югоизточен район, защото става въпрос за детска болница, която ще дава отговор за района от Стара Загора до Бургас, в това число Ямбол и Сливен. Тези експерти ще проучат какви са нужните отделения, в какви потенциали и параметри би трябвало да се построи болничното заведение. Те ще ни приготвят проект за финансиране, за осъществяване и строителство, в това число дизайнът на постройката и връзките ѝ с многопрофилната болница ", уточни кметът.

По думите му към този план Общината включва още по-голям - за благоустрояването на цялата територия на УМБАЛ-Бургас, закупуването на съоръжение за детските педиатрични кабинети и построяването на 2 жилищни блока за настаняването на медицински експерти, които ще работят в новата детска болница.

Той добави, че този план включва и стратегия за финансиране образованието на студенти, които след специализацията си, могат да стартират работа в новата детска болница в Бургас.

" Анализът демонстрира, че 70-75% от експертите, които ще работят в нея, ще бъдат външни, по тази причина за нас е належащо да им осигурим среда и спомагателни финансови тласъци. Очакваме след 2-3 месеца да излезе първият отчет от експертите. След това комитет, който ще бъде определен от Общината - включващ лекари и хора, които имат опит в ръководството на здравни заведения, ще одобри първият стадий и по този начин, до момента в който получим цялостния комплект с документи за построяването на болничното заведение ", разясни Димитър Николов.

По думите му до края на годината би трябвало да бъдат получени документите, с цел да стартира построяването на новото лечебно заведение. " Остава въпросът с финансирането, който към този момент сме прецизирали с Европейската инветсиционна банка. Очакваме наесен Община Бургас да е подготвена с апликационната си форма, за внасяне в ръководещия орган на програмата за приемането на спомагателните средства, касаещи финансирането на болничното заведение ", добави Димитър Николов.

Тя ще се намира в двора на УМБАЛ - Бургас, с цел да бъде в непосредтвена билизост до Реанимацията, която ще бъде в допълнение осъвременена.

" Здравето на нашите деца е доста значимо, по тази причина подхождаме професионално, съобразявайки се най-много с мнението на експертите ", добави кметът Димитър Николов.

Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР