Бургас. Бургаските световни шампиони по шах Нургюл Салимова и Цветан

...
Бургас. Бургаските световни шампиони по шах Нургюл Салимова и Цветан
Коментари Харесай

Бургас: Световните шампиони Нургюл Салимова и Цветан Стоянов дадоха старт на кампанията „Шах-мат на @гресията“ в града

Бургас. Бургаските международни първенци по шах Нургюл Салимова и Цветан Стоянов изиграха партията, с която бе подложен формалният старт на шампионата „ Шахът – ключът към мир и предварителна защита на експанзията “, който се организира в Бургас. Това оповестяват от Община Бургас. Първият ход в срещата направи зам.-кметът доктор Лорис Мануелян, който поздрави уредниците и участниците. Своите умения на черно-бялата дъска демонстрираха десетки младежи, измежду които и такива в неравностойно състояние.
Нургюл Салимова и Цветан Стоянов са ученици на шах клуб „ Бургас 64 “ с треньор Живко Жеков. Нургюл завоюва международната си купа през 2015 година за състезатели до 12-годишна възраст. Тази година тя стана най-младият първенец на България. Цветан Стоянов завоюва международната шампионска купа за деца до 9 години през 2009 година, откакто през 2008 стана европейски първенец.
Междувременно стана ясно, че Нургюл Салимова ще се състезава на Световното състезание за девойки до 14 години в столицата на Уругвай – Монтевидео, което ще се организира от 16 до 26 септември. Подкрепа за присъединяване в влиятелния конгрес ще окаже Община Бургас.
Играта на шах навън е част от плана „ Шах-мат на @гресията “, който има за цел да се сътвори мрежа от шахматни клубове от цяла България, които да работят за възпитанието на младежите посредством практикуването на този интелектуален спорт.
Турнирът се реализира от „ Шахклуб Банкя “ в осъществяване на Дейност 3 от план № НПИМД-113-Н1/2017 по Договор №25-00-9 / 17.07.2017 година „ Шах-мат на @гресията “, финансиран от Министерство на младежта и спорта.
През август и септември ще бъдат проведени 7 районни шах шампионата под наслов „ Шахът – ключът към мир и предварителна защита на експанзията “ в София, Бургас, Варна, Пловдив, Велико Търново, Враца, Благоевград.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР