Бумът на строителството на хотели започва преди 30 години. Само

...
Бумът на строителството на хотели започва преди 30 години. Само
Коментари Харесай

Златици носят световна слава на Китен

Бумът на строителството на хотели стартира преди 30 години. Само за 10 години са издигнати повече от 30.
Това е най-зеленият курорт по Черноморието. Намира се на 6 км южно от Приморско и 12 км северно от Царево. Част от него е на полуостров Урдовиза, чиито крайбрежия са стръмни и високи 10-15 метра.

Крепостната стена е построена през V век при царуването на император Анастасий, когато заплахата за Византийската империя е станала доста огромна от честите набези на варвари. Стените са добре непокътнати на височина 5-6 метра.

Укрепеният град е доста по остарял от крепостните стени. Още през 513 година прочие Хр. персийският цар Дарий е построил на това място база на флота при грандиозния поход против скитите в днешна южна Украйна.

От остарялото тракийско населено място са останали антични каменни котви и керамика от няколко столетия. Твърди се, че това е и последното блокирано пристанище, изнасяло хранителни запаси за Троя, което довело до рухването й.

На италианските морски карти градът се появява през 14 век като значимо комерсиално пристанище откакто са платени при война с Генуа 10 000 златни перпера, известни като златици, с цел да не бъде нападнат от появила се в Черно море генуезка ескадра.

Първото име на селището е Урдовиза, в памет на Стана Урдовиза - красива българка, мечтана от турския падишах, освободила от налог цяла Странджа. Хвърковатият й Конят и тя намират гибелта си на Северният залив, който носи името Атлиман (Конски залив).

Урдовиза изчезнала през ХVII век, когато популацията се отдръпнало в планината, заради пиратските набези на съветските казаци. От началото на 20-ти век е настанено военно отделение и градът бил пропуснат от историци и археолози.

Първите изселници идват на полуострова през 1931 година и построяват 14 дребни къщи по програмата на французина Рене Шарон. Отдалеч погледнати, те наподобявали китка и оттова идва името на града. В селището имало параклис на Свети Спас, който през днешния ден отначало е построен.

В курорта е имало най-вече почивни бази по Черноморието. Те са издигнати през социализма, през 60-те години на XX век, за отдих на работещи в промишлени предприятия, ведомства и институции.

Устието на река Караагач е прелестно място за лов на шаран, мряна, попчета и кефал. Може да се плава и с каяци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР