Бум на заразени от лаймска бурелиоза, популярна повече като лаймска

...
Бум на заразени от лаймска бурелиоза, популярна повече като лаймска
Коментари Харесай

Пазете се от кърлежи, бум на заразени от лаймска болест

Бум на инфектирани от лаймска бурелиоза, известна повече като лаймска болест, има все още в страната. Инфекцията е в следствие от ухапвания от кърлежи, демонстрира епидемиологичният отчет на Националния център по заразни и паразитни заболявания, представена от Монитор.

Опасни кърлежи завземат нови територии у нас

11 са случаите на болестта единствено за една седмица. От началото на годината до в този момент инфектираните са 201. За същия интервал на 2016-а те са били 182-ма. Тази година има един регистриран случай на кърлежов енцефалит. Кърлежите, които се срещат по нашите земи, придвижват най-често марсилска тресчица, кримска хеморогична тресчица, ку-треска и кърлежов енцефалит.

Кърлежите обичат неокосената трева и топло време

Не е наложително да откриете кърлеж, впит в кожата, с цел да се развие заболяване. Ухапванията от по-малките форми им форми – ларви и нимфи, остават незабелязани и хората не схващат за какво се е зачервила кожата им. Дали има данни за зараза ще реши най-добре доктор инфекционист, изясняват лекари.

Лаймската болест протича на няколко стадия и може да продължи с години. Когато инфекцията се диагностицира в ранната фаза на болестта – до един-два 2 месеца от ухапването, тя се лекува изцяло с антибиотици, наложително изписани от доктор. Инфекцията се демонстрира с типично зачервяване на мястото на ухапването, увеличени лимфни възли в тази зона, както и с фебрилитет.

С какви заболявания могат да ни заразят кърлежите?

Ако не се лекува в ранната фаза, инфекцията може да провокира също затруднения в сърдечно-съдовата система, да засегне ставите, очите, нервната система. В последната си фаза обаче лаймската болест може да докара до смъртен излаз, разяснява инфекционистът и епидемиолог от частна болница в Стара Загора доктор Валентина Цанева.

Марсилската тресчица е на второ място по разпространяване у нас. Тя протича с висока температура, характерен пъпчив обрив по цялото тяло, в това число по дланите и ходилата. Типичен признак е появяването на черно леке на мястото на ухапването. Характерно за нея е разпространяването й посредством „ кучешки “ кърлежи. Затова от нея най-често боледуват хора, които са чистили домашните си любимци без да употребяват защитни ръкавици. Инфекцията провокира инфектиране на дребните кръвоносни съдове.

Как да се предпазим от чревни инфекции и ухапвания от змии и кърлежи?

Независимо че и двете инфекции се лекуват с антибиотици, не ги пийте без лекарско наставление „ профилактично “, поучава доктор Валентина Цанева. За разлика от тях кримската хеморогична тресчица и кърлежовият енцефалит въобще не се въздействат от антибиотично лекуване. Затова самолечението и „ профилактичното “ приемане на антибиотици при всяко захапване от кърлеж е неправилно и нездравословно, подчертаха инфекционистът.

Бързото унищожаване на кърлежа е значимо, тъй като колкото по-кратко е прокиснал впит в кожата, толкоз по-малка е вероятността да се придвижи болест. Препоръчително е отстраняването му да стане от здравно лице, което да извърши операцията стерилно и по верен метод.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР