Булгартрансгаз“ ЕАД сключи договор за държавно гарантиран заем с нидерландската

...
Булгартрансгаз“ ЕАД сключи договор за държавно гарантиран заем с нидерландската
Коментари Харесай

Интерконекторът България - Сърбия ще бъде финансиран

" Булгартрансгаз “ ЕАД подписа контракт за държавно обезпечен заем с нидерландската ИНГ Банк Н.В., посредством ИНГ Банк Н.В – клон София, за финансиране на интерконектора България-Сърбия. Това става допустимо, откакто Министерският съвет утвърди по време на свое съвещание плана на гаранционно съглашение сред Република България и ИНГ Банк Н.В., посредством ИНГ Банк Н.В – клон София, оповестиха от газовия оператор. Документът бе подписан от изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз “ ЕАД господин Владимир Малинов и от Марина Кобакова от страна на ИНГ Банк Н.В – клон София.

Предвидено е нужният финансов запас за реализацията на IBS да бъде обезпечен посредством безплатно финансиране от Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 “, Механизма за свързване на Европа (CEF), дълготрайно заемно финансиране, обезпечено с държавна гаранция и личен капитал на " Булгартрансгаз “ ЕАД.

Предложеният заем с държавна гаранция за плана е в размер до 49 071 661 евро. Периодът на асимилиране е до 31.12.2023 година, а срокът за погасяване - 5 години от приключването на едногодишния гратисен интервал.

На българска територия интерконекторът включва построяването на нов газопровод от съществуващо оборудване на " Булгартрансгаз “ ЕАД при град Нови Искър до границата с Република Сърбия. Линейната му част е с диаметър DN 700 и дължина към 62 км. на българска територия. За цялостната реализация на плана се планува построяването на две автоматизирани газорегулиращи станции, една газоизмервателна станция, както и две газопроводни отклонения за градовете Сливница и Драгоман. След завършването й, новата газова инфраструктура ще бъде с потенциал 1,8 милиарда м3/г., с опция и за реверсивен поток.

По думите на изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз “ ЕАД господин Владимир Малинов реализацията на интерконектора България-Сърбия ще способства за повишение на надеждността на снабдяването с природен газ в района. " Междусистемната газова връзка ще увеличи пазарната интеграция, конкурентните условия на газовия пазар и развиването на търговията на районно равнище и в общия енергиен пазар на Европейския съюз “, добави той.

Средствата от заема могат да бъдат употребявани след ратификация на гаранционното съглашение от Народното събрание на Република България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР