Bulgaria Wants You Финансовата криза, която настъпи през 2008 година остави

...
Bulgaria Wants You
Финансовата криза, която настъпи през 2008 година остави
Коментари Харесай

Пазарът на недвижими имоти: следва ли срив на цените?

 Bulgaria Wants You Финансовата рецесия, която настъпи през 2008 година остави трайни отрицателни последствия и споменът от дългото и дълготрайно възобновяване на стопанската система кара от ден на ден българи да си задават въпроса дали неприятният сюжет от 2008 година може да се повтори, разяснява Димитър Калайджиев - специалист по недвижими парцели, представен от bTV.

Ситуацията доскоро повече от десетилетие припомня на себе си по няколко съществени белега:

Сделките през първото полугодие на 2021г. са с 14% повече по отношение на същият интервал за “нормалната " 2019г. Съответно растежът на цените е 12-14%.

Ако вземем поради естествената наклонност на повишаване през годините, която е 1,6% на тримесечие за страната и 4% на тримесечие за столицата - се обрисува явен сигнал за нещо еуфорично.

Ако създадем паралел с 2008 година, то тогава растежът на цените за цялата година беше 25% за цялата година и пристигна “прекалено " след няколкото години на възходящи цени.

Пълзяща инфлация. Една от аргументи цените да се повишат толкоз фрапантно е и повишаването на съвсем всички съществени първични материали с над 50%, силата и работната ръка. Това повишаване се наблюдаваше и през “далечната " 2008г.

Има голям интерес от страна на вложителите за строителство във водещите пазари в България. Започват да се подписват рискови покупко-продажби на доста високи равнища на обезщетение и притежателите на парцелите съумяват да договорят доста положителни условия при продажбата на парцелите.

Банките са свръхликвидни и отпускат относително елементарно ипотечни заеми

Основният въпрос, който стои на дневен ред, е дали уроците са научени, или ни е останал само неприятният спомен. Нека погледнем и разликите в пазарната обстановка на имотния пазар през 2008г. И в този момент: в случай че преглеждаме единствено локалния български пазар, то в много насоки изглеждаме доста по-подготвени и постоянни от интервала на миналата финансова рецесия:

Ако през 2008г. “балонът " в имотния пазар беше изкуствено донадут от външни вложители, то през последните 7-8 години над 90% от вложенията в България са от локалното население.

Няма ги руснаците, няма ги англичаните, няма ги турците, няма ги гърците. Нямаме фактор, който да завишава изкуствено цените. Потреблението съвсем напълно е от локалното население, като 65% от покупките са за персонално прилагане, а 35% са за инвестиция.

По-стабилна и висока рентабилност на популацията. Доходите порастват и ще не престават да порастват. Официалната статистика е, че през 2008г. на българина са му били нужни 3 месечни заплати, с цел да закупи 1 квадратен метър жилищна повърхност, до момента в който в този момент този коефициент е 1,4 месечни заплати. Това значи, че парцелите през днешния ден са доста по-достъпни.

Ипотечните заеми са 4 пъти по-евтини от 2008г.

През 2008г. лихвените проценти доближиха до равнища 8-9%, до момента в който в този момент междинният лихвен % е 2,7%.

Въпреки относително лесното разпределяне на заеми, подбудено от по-ниската междинна възраст на кредитополучателите, както и по-високите приходи спрямо 2008 година, смяната, която банките започнаха при отпущането на ипотечен заем, е предлагането на самостоятелни условия за всеки кредитоискател по отношение на неговия самостоятелен профил.

Ипотекирани парцели от банки, продавани на обществена обмен от ЧСИ, спадат внезапно - това излиза наяве от отчета на Камарата на частните правосъдни реализатори.

От 51 699 броя през 2017 година до 41 174 през 2018 година (инерция от имотния балон и международната ипотечна финансова рецесия от 2008 г.) до единствено 2 611 разгласи към 22 януари 2020 година От тези 39 ca зa гарсониери, 148 са двустайни жилища и 130 – зa триcтaйни.

Мнoгocтaйнитe жилищa ca 68, a мeзoнeтитe – 16 брoя. Нaй-гoлям избoр имaт тeзи, кoитo ca рeшили дa cи купят зeмeдeлcкa зeмя - 465 разгласи. Тази наклонност е подбудена от забележителния спад в отпущането на неприятни заеми.

Както виждате пазарът на жилищни парцели “от банки " или по-точно от ЧСИ е мощно стеснен сега. А в този момент и няма заможен балон, както през 2008 година, което да докара то това да се усили предлагането на парцели от ЧСИ на търгове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР