Булгаргаз ЕАД очаква газовата връзка Гърция-България да бъде въведена в

...
Булгаргаз ЕАД очаква газовата връзка Гърция-България да бъде въведена в
Коментари Харесай

Булгаргаз очаква газовата връзка с Гърция да заработи най-късно на 1 юли |

" Булгаргаз " ЕАД чака газовата връзка Гърция-България да бъде въведена в употреба без повече закъснение, най-късно на 1 юли 2022 година, с цел да може да получава количествата газ по Договора в цялостен размер. Това се показва в позиция на " Булгаргаз " по отношение на споразуменията за приемане на азерски газ на краткотраен различен газопровод в Гърция.

След като към началната дата на доставките от Азербайджан /31.12.2020 г./ контрактуваното трасе за доставка, газовата връзка Гърция-България /газопроводът IGB/, не е построено, " Булгаргаз " е подложен в състояние освен да не може да получава газ според Договора, само че и да заплаща наказания. В договарянията " Булгаргаз ", " Български енергиен холдинг " /БЕХ/ и Министерството на енергетиката са съумели да договорят и да реализират съглашение с азерския снабдител, съгласно което " Булгаргаз " краткотрайно да получава газ на различен газопровод, през гръцката газопреносна мрежа на ДЕСФА, до 30.09.2021 година, показват от сдружението.

Оттам декларират, че подписаните съглашения са напълно в полза на българската страна. С подписването им се изключва опцията азерската страна да задейства наказателна уговорка по Договора, отчитайки неналичието на договорното трасе за доставка. Споразуменията са дали опция на " Булгаргаз " и българския пазар да получават природен газ от Азербайджан от първия ден на доставка по Договора и България да стане една от първите страни в Европа с доставки на азерски газ, показват от " Булгаргаз ". Оттам допълват, че подписването на споразуменията не е еднолично решение на " Булгаргаз ", а резултат на нескончаем изчерпателен професионален разбор и преценка.

Според " Булгаргаз " всяко отсрочване на въвеждането в употреба на газопровода IGB слага " Булгаргаз " и България във все по-неблагоприятна позиция в възможни нови договаряния за доставка на различния газопровод с азерската компания. И до през днешния ден, " Булгаргаз " не е осведомено от плановата компания, изграждаща IGB, по кое време тъкмо ще бъде подготвена гръцката газова връзка. Временните договорености за доставка с азерската страна изтичат на 30.06.2022 година и при положение, че газопроводът IGB не бъде въведен в употреба до тогава, още веднъж ще възникне рискът азерската компания да задейства наказателната уговорка по Договора и да усвои предоставената от " Булгаргаз " и БЕХ банкова гаранция в забележителен размер, осведомят от сдружението.

„ Забавянето на интерконектора облагодетелства външен снабдител „ Газпром износ “, а зад този снабдител и проектите за развиване на газопреносната мрежа към Сърбия и Унгария несъмнено е желанието на Русия, по чисто геополитически аргументи, да продължава да е преобладаваща като външен снабдител на природен газ “, сподели преди дни ръководителят на КЕВР Иванов Иванов. Пред Свободна Европа Иван Иванов сподели, че строителят на интерконектора не е внесъл документи за узаконяване на газопровода в КЕВР.

" Което автоматизирано значи, че не може на 1 юли този газопровод да влезе в употреба ", сподели Иванов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР