Булгаргаз ЕАД е отправил днес писмено предупреждение до Столичната община,

...
Булгаргаз ЕАД е отправил днес писмено предупреждение до Столичната община,
Коментари Харесай

Фандъкова: "Булгаргаз" предупреди, че може да прекрати договора с "Топлофикация София"

Булгаргаз " ЕАД е отправил през днешния ден документално предизвестие до Столичната община, че може да спре доставката на природен газ за " Топлофикация София ". Това заяви кметът Йорданка Фандъкова на сесията на общинския съвет.

" Тази заран получихме писмо от " Булгаргаз " за заплащане на отговорностите. Предупреждават за наложително преустановяване на контракта за доставка на природен газ с " Топлофикация " и упорстват за търсене на общо решение с Българския енергиен холдинг и страната ", изясни тя.

Фандъкова не уточни размера на отговорностите на общинското отоплително сдружение към доставчика на гориво. За " Дневник " от " Булгаргаз " ЕАД показаха, че насъбраните отговорности са 130.7 млн.лева, " като всички са просрочени ". На въпрос дали има възможност доставките на газ за " Топлофикация София " да спрат, отговорът бе: " Компанията не може да поеме такава финансова тежест, макар положителното си финансово положение и да компенсира непогасяване на просрочените отговорности. "

Доставчикът на природен газ е изпратил 11 писма до всички виновни институции за намиране на решение на казуса, само че дългът на столичното сдружение не е погасен. " Коренно друга е обстановката при останалите топлофикационни сдружения, на които доставяме природен газ. Те се издължават в контрактуваните периоди ", обявиха от " Булгаргаз ". Компанията заплаща предплатено количествата природен газ на своите снабдители и по тази причина желаят неотложно да се погасят просрочените отговорности на " Топлофикация София " ЕАД, с цел да бъдат обезпечени доставките за новия отоплителен сезон.

В момента Столичната община е сложена пред новия проблем с " Топлофикация София ", обвързван с внезапното покачване на цената на природния газ. Регулаторът КЕВР на 1 юли утвърди цената на топлоенергията за софийското сдружение като в нея прогнозната цена на газа бе 47 лв. за мегаватчас. През септември обаче тя скочи на 69 лв., през октомври - 80 лв., а за декември прогнозната цена на природния газ към този момент е 106 лв. за мегаватчас.

Очакванията са единствено до края на годината да се натрупа преразход от 200 млн.лева, предизвести Фандъкова. Затова на 7 октомври Столичният общински съвет свика изключителна сесия, на която всички политически сили се сплотиха към задачата да се желаят обезщетения от страната за софийското парно. От опозицията обявиха, че се включват, с цел да не останат софиянци без отопление през зимата, само че подсетиха, че огромните задължения на " Топлофикация София " се натрупат от години и са поради непрозрачно ръководство. Отоплителното сдружение има отговорности към БЕХ в размер на 717.6 млн.лева.

Вчера Фандъкова се срещна с министрите на финансите и на енергетиката Валери Белчев и Андрей Живков. " Получих уверението на енергийния министър, че отоплителният сезон в София ще бъде обезпечен, без значение от несъответствието в цените сред " Булгаргаз " и " Топлофикация София ", съобщи тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР