Булгаргаз е внесъл официално в Комисията за енергийно и водно

...
Булгаргаз е внесъл официално в Комисията за енергийно и водно
Коментари Харесай

Булгаргаз предлага 13% поевтиняване на газа

" Булгаргаз " е внесъл публично в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) предлагането си за цена на природния газ за юни в размер на 141,28 лева на мегаватчас (без таксите за достъп, транспорт, данък и ДДС). За съпоставяне, за май КЕВР утвърди цена на газа от 162,17 лева./MWh. Така се оказва, че за юни тя ще бъде с близо 13% по-ниска.
Предстои регулаторът да прегледа предлагането на публичния снабдител и да го утвърди. Очевидно и този месец цената на суровината ще се дефинира със задна дата, вместо това да се случи на 1 число. За май цената беше избрана чак на 13 число, което съставлява голяма неустановеност. КЕВР има планувани съвещания за 2 юни, само че от програмата се вижда, че на тях ще се преглеждат цените на топлинната и електрическата сила. Няма точка за разглеждане на цената на природния газ.
За май регулаторът дефинира 14% по-висока цена, като се обоснова с едностранното прекъсване на доставките на " Газпром " за България. Още тогава КЕВР сподели, че чака цена към 140 лева на мегаватчас за юни. Тогава упованията бяха договорите за доставка и превоз на полутечен природен газ за България да бъдат подписани при започване на седмицата, започваща на 16 май, и по-късно " Булгаргаз " незабавно да внесе предлагането си. В последна сметка държавната компания внесе заявката си на 31 май.
След визитата си във Вашингтон предишния месец министър-председателят Кирил Петков разгласи, че е договорил в началото два кораба с американски полутечен природен газ, които са тръгнали към България и първият би трябвало да е на терминалите в Гърция или Турция на 8 юни. Следващият, по неговите думи, би трябвало да дойде на 23 юни. Петков отхвърли да назове компанията снабдител, с цел да не схванат другите страни от кое място България се доставя с на ниска цена газ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР