Будизмът е духовна философия, която се практикува повече от 2500

...
Будизмът е духовна философия, която се практикува повече от 2500
Коментари Харесай

Как да сме щастливи според будистите

Будизмът е духовна философия, която се практикува повече от 2500 години. Неговите учения акцентират значимостта на култивирането на вътрешен мир, съчувствие и мъдрост.

Будистите имат вяра, че щастието не е външно положение на битие, а по-скоро вътрешно положение, което може да бъде реализирано посредством умишлен живот и фокусиран разум.

В тази публикация ще разгледаме някои от основните правила на Будизма, които могат да ви оказват помощ да култивирате благополучие в живота си.

Живейте в сегашния миг, с цел да сте шастливи

Едно от главните учения на будизма е да живеем в сегашния миг. Миналото го няма, а бъдещето е нестабилно, тъй че единственият миг, който имаме, е актуалният. Фокусирайки се върху сегашния миг, можем изцяло да оценим хубостта на живота и да избегнем изгубването в паники и съжаления.

За да култивират вниманието, будистите практикуват медитация, която включва превръщане на внимание на дишането и наблюдаване на мислите без преценка. Практикувайки внимателност, можем да се научим да живеем пълноценно в сегашния миг и да заобикаляме разсейването, което може да докара до безпокойствие и стрес.

Практикувайте съчувствие и добрина

Будистите имат вяра, че ключът към щастието е състраданието и добротата към всички същества. Практикувайки добрина и съчувствие, можем да изградим мощни взаимоотношения с другите и да създадем възприятие за връзка и принадлежност.

За да култивират съчувствие, будистите практикуват " Мета " или медитацията на любяща добрина, която включва повторение на позитивни утвърждения към себе си и другите. Тази медитация ни оказва помощ да развием възприятие на емпатия и съчувствие към другите, което от своя страна води до по-голямо благополучие и задоволство.

Оставете привързаностите, с цел да сте щастливи

 Щастие съгласно будистите

Друго значимо обучение на будизма е да се освободим от привързаностите. Будистите имат вяра, че страданието е породено от нашата обвързаност към материални притежания, взаимоотношения и други външни фактори, които са отвън нашия надзор. Като се освободим от привързаностите, можем да намерим вътрешен мир и задоволство.

За да практикуват отделяне, будистите употребяват внимание и медитация, с цел да следят мислите и страстите без преценка. Тази процедура ни оказва помощ да идентифицираме нашите привързаности и да се научим да се освобождаваме от тях, което води до по-голяма независимост и благополучие.

Култивирайте мъдрост за благополучие

И най-после, будистите имат вяра, че щастието идва от култивирането на мъдрост и разбирането на същинската природа на действителността. Будистите имат вяра, че всичко в живота е непостоянно и че привързаността към неща, които са мимолетни, може да докара единствено до страдалчество.

За да култивират мъдрост, будистите практикуват Четирите благородни истини и Осморния път, които са главните учения на будизма. Като разбираме тези учения и ги прилагаме в живота си, можем да развием мъдрост и просветление, което води до по-голямо благополучие и задоволство.

Вижте още Дзен будистки мъдрости за щастие;

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР