Понякога в живота ни се случват странни неща, които ни

...
Понякога в живота ни се случват странни неща, които ни
Коментари Харесай

Фалшиво събуждане - що е то и защо се случва?

Понякога в живота ни се случват странни неща, които ни е мъчно да си разбираем с познатите ни понятия или принадлежности и отдаваме на загадъчни феномени, само че в множеството случаи те имат действително пояснение. Такова събитие е подправеното пробуждане.

Същност на явлението подправено пробуждане

Фалшивото пробуждане се отнася до извънредно проявяване на процеса на пробуждане, което се случва до момента в който човек в действителност към момента сънува.

Състои се в нормални дейности - разсънваме се, разтъркваме очи, ставаме и отиваме до кухнята, с цел да сложим кафето, или правим други нормални дейности, когато алармата ни разсънва в действителност и се чудим дали към този момент сме станали, или още сме в леглото.

Фалшивото пробуждане е прекарване на пробуждане, когато в действителност още спим. Често това положение включва ярки облици и картини на дейности, които правим всекидневно, и събуждайки се в действителност, усещаме възприятие на ужас и комплициране. Някои хора стартират да си задават въпроса дали това е сънна парализа.

Прилики и разлики сред подправено пробуждане и сънна парализа

 Фалшиво пробуждане

Сънната парализа и подправеното пробуждане не са едно и също нещо. Често обаче тези, които изпитват едното положение, изпитват и другото, тъй че сред тях очевидно съществува някаква взаимозависимост.

При сънната парализа човек губи за малко способността си да се движи. Може да изпита усложнения в дишането. Често се появява и миг на халюциниране. Изглежда по този начин, че има някой различен в стаята, или някой е покрай леглото и основава усложнения - в придвижването, дишането.

Основната разлика е, че сънната парализа се случва, до момента в който човек е безсънен, а не до момента в който сънува, както е при подправеното пробуждане.

Сънната парализа поражда при прекосяване от REM сън с бързо придвижване на очите към будно положение. Мозъкът се разсънва, само че тялото още не и за малко мускулите остават краткотрайно парализирани.

Може ли да се случи нещо неприятно при подправено пробуждане

 Фалшиво пробуждане - що е то и за какво се случва?

Парадоксите на съзнанието по време на сън основават две благоприятни условия:

- Фалшиво пробуждане от вид 1 - тогава човек прави рутинни дейности, каквито прави всеки ден, до момента в който към момента спи и сънува. Събуждайки се в действителност, у него не се основава чувство за нещо неприятно, което следва, а по-късно възприятие за дезориентация или неразбиране от протичащото се, след осъзнаване на ставащото;

- Фалшивото пробуждане от вид 2 нормално е съпроводено с неприятно предусещане. Понякога този топ пробуждане прилича сънната парализа, изключително в случай че сънят е обвързван с неспособност човек да се движи, да избяга от нещо зловредно. При пробуждане естественото придвижване обаче е налице. Фалшивите събуждания от този вид са изнервящи и натоварващи, само че не са предизвестие за нещо неприятно.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР