Budgie се завръща към Solus, близките цели на проекта KDE

...
Budgie се завръща към Solus, близките цели на проекта KDE
Коментари Харесай

Linux новините от изтеклата седмица - № 4

Budgie се завръща към Solus, околните цели на плана KDE и новата версия на десктоп средата Jade 0.6.
Budgie се завръща у дома
Десктоп средата Budgie стартира разпространяването си като част от по-голямата дистрибуция Solus. Но откакто известността на Budgie набъбна, тя бе отделена като независим план. По този метод десктоп средата можеше да се употребява и в други Linux дистрибуции. Но в този момент тя се завръща в своя дом под опеката на плана Solus. Новият README файл в Budgie гласи:



„Проектът публично се завърна към Solus и ще се развива в сходство с общите цели, както бе по-рано. Ние още веднъж се сплотяваме със Solus и ще преразгледаме всичките си предходни разработки„.
Новите цели в KDE
Екипът на KDE разгласява листата с задачите, които ще бъдат следва в десктоп средата Plasma, както и в приложенията. Обръща се внимание на обезпечаването на по-добра конфиденциалност, промени в главната инфраструктура и по-лесното присъединение на нови участници в плана.



„Новите цели са сложени за идващите три-четири години: улеснение от най-голям клас и обезпечаване на доста добър базов програмен продукт. Това се отнася и до най-малките елементи, като KDE софтуерът би трябвало да стартира да се харесва на всички. Ще се съсредоточим върху отбраната на конфиденциалността и обезпечаването на нужния надзор в тази област. Възнамеряваме да поставим огромни старания, с цел да облекчим работата с десктоп средата и да улесним програмирането за нея„.
Излезе десктоп средата Jade 0.6
Десктоп средата Jade 0.6 е написана с потреблението на програмния език Python и другите Web технологии. В този план се осъществя кардинално друга идея на работното пространство. Взаимодействието с потребителя е по-различно и припомня дейностите в средата на браузър.



Предлага се и специфична дистрибуция с тази десктоп среда. Това е Manjaro WebDab, фокусирана върху гласовите уведомления и доста положителната интеграция със смарт телефон.



Десктопът е написан с потреблението на фреймуърка Jade Application Kit, който от своя страна е написан на Python и WebKit2. Компонентите на тази десктоп среда могат да се основават с потреблението на Html, Css и JavaScript.

Това е бета версия, съдържаща базовия комплект вграден програмен продукт. Jade 0.6 е хибридна среда, даваща опция за стартирането както на общоприети приложения, като да вземем за пример LibreOffice, по този начин и на уеб-приложения.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР