Будапеща съжалява, че София не удължи след 15 септември забраната

...
Будапеща съжалява, че София не удължи след 15 септември забраната
Коментари Харесай

Унгария си каза мнението за решението за украинското зърно у нас


Будапеща съжалява, че София не удължи след 15 септември възбраната за импорт на зърно от Украйна, което ощетява фермерите във всички страни от Централна Европа. Това съобщи министърът на земеделието на Унгария Ищван Наги, разяснявайки в изявление за списание Vilag Gazdasag решението на българското държавно управление да наложи ембарго върху вноса на 24 типа украински селскостопански артикули от 16 септември, написа сайтът fakti.bg.

Полша и Словакия също оповестиха, че ще запазят възбраната за доставки на зърно от Украйна, до момента в който Румъния възприе метод на изчакване, заявявайки, че ще види какви оферти ще приготви Украйна до 18 септември, с цел да управлява износа си. „ В същото време скърбя, че българите взеха решение тази седмица да не удължават възбраната за импорт от Украйна “, сподели шефът на земеделското министерство и напомни, че ембаргото, наложено от Европейската комисия върху вноса на четири типа зърнени и маслодайни семена в пет страни от Централна Европа - пшеница, царевица, рапица и слънчогледови семена - изтече на 15 септември.
-->
Наги означи, че в тези страни, наранени от украинския дъмпинг, „ най-сериозните проблеми, пред които са изправени фермерите в този момент, са обезпечаването на сигурността на предпазване на реколтата след прибирането й “. 

Министърът сподели още, че през 2022 година общият размер на вноса на украински зърнени и маслодайни семена в Унгария възлиза на 2,5 милиона тона, от които 1,8 милиона тона са импортирани непосредствено, а 0,7 милиона тона са пристигнали директно през други страни. Тази година вследствие на ембаргото този размер към този момент е намалял до 300 000 тона. Според министъра това е сравнимо с индикаторите от предишни години, когато вносът на селскостопански артикули от Украйна възлизаше на „ към 40-60 хиляди тона годишно “.

Благодарение на възбраната унгарският пазар на зърно „ избегна цялостен колапс, потенциалът за предпазване не беше напълнен до потенциал и вътрешното търсене остана непокътнато “, акцентира Наги. В същото време цените на зърното в Унгария към момента са по-ниски, в сравнение с да вземем за пример на водещата стокова борса MATIF в Париж. Тази обстановка се следи в целия район на Централна Европа. „ Въпреки възбраната към момента се усеща ценовият резултат от навлизането на евтини украински артикули на европейския пазар “, изясни шефът на земеделското ведомство.

Той счита, че запазването на ембаргото би трябвало да отслаби спекулативните настроения и да стабилизира националния пазар на зърно. „ Удължаването на възбраната е от първостепенно значение, с цел да се подсигурява, че имаме задоволително потенциал за предпазване за предпазване на есенната годишна продукция и че вътрешните продажби няма да се срутен “, сподели министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР