Будапеща. Парламентът на Унгария одобри увеличение на данъчното облагане на

...
Будапеща. Парламентът на Унгария одобри увеличение на данъчното облагане на
Коментари Харесай

Agerpress : Унгарският парламент одобри увеличение на данъчното облагане на големите вериги чуждестранни хипермаркети – задължи ги да предават за социални нужди стоки с изтичащ срок на годност

Будапеща. Парламентът на Унгария утвърди нарастване на данъчното облагане на огромните вериги хипермаркети в страната, множеството от които задгранични, които също ще бъдат принудени да предават храни с изтичащ период на валидност до 48 часа за обществени акции за нуждаещи се, оповестява румънската осведомителна организация Agerpress , като се базира на медийни отчети.

Според новия закон за комерсиалните вериги с годишен оборот над 273 млн. евро специфичният налог върху приходите ще се увеличи до 2,7%. В момента той е 2,5% сега.

Въпреки че законът не дискриминира локални и задгранични компании, на процедура той ще засегне единствено огромни търговски вериги със седалище зад граница - като Aldi, Auchan, Lidl, Penny Market, Spar или Tesco.

Новият закон също по този начин планува, че тези търговски вериги ще би трябвало да доставят хранителни артикули с изтичащ период на валидност в границите на идващите 48 часа всекидневно до Центъра за възобновяване на храни, като се изключи тези, които имат период на валидност по-малък от два дни от момента на произвеждане, като да вземем за пример например хлебни произведения.

Нормативният акт не визира трите най-големи маджарски търговски вериги, а точно CBA, COOP и Real, те са франчайзи и имат обороти под тавана, открит от закона.

Правителството на Виктор Орбан упорства от години, че Унгария би трябвало да поддържа локалните вериги хипермаркети, само че твърди, че новият закон, който влиза в действие на 1 януари, е ориентиран към намаляването на разхищаването на храна и насочването към хората, които се нуждаят от нея.

Въпреки това някои маджарски медии, като новинарския уеб страница на Telex, настояват, че задължението за предаване на храна с изминал период на валидност може да е противоконституционно, базирайки се на частна благосъстоятелност върху тези артикули.

Според Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (FAO), в Унгария годишно се изхвърлят повече от 1,8 милиона тона храна. На равнище Европейски Съюз питателните боклуци са към 90 милиона тона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР