bTVТози път заради недопустимо високи нива на серен диоксидЕвропа отново

...
bTVТози път заради недопустимо високи нива на серен диоксидЕвропа отново
Коментари Харесай

Европа отново съди България заради мръсния въздух

bTV

Този път поради неприемливо високи равнища на серен диоксид

Европа още веднъж съди България поради мръсния въздух. Този път поради неприемливо високи равнища на серен диоксид. Забележките на Еврокомисията са за югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи. Мерки се вземат за Гълъбово, твърдят ековластите у нас. Преди две седмици, прашна стихия от черното езеро на Топлоелектрическа централа " Брикел " стресна хората там.

Снимка: bTV

Според Европейската комисия страната ни е систематичен извършител, като пострадали в тази ситуация са живеещите в региона на Гълъбово. Европа взема решение да заведе дело въз основа на данните, които страната ни изпраща от време на време – те демонстрират равнището на замърсяване със серен диоксид.

В желае е посочено, че пределно допустимите правила се надвишават трайно. Според нашето екоминистерство повода е " исторически наследената централизация на дребна повърхност " в Гълъбово. И дават обещание незабавни ограничения за събаряне на излъчванията.

Обвит в пепел и мъгла. Така наподобява Гълъбово преди две седмици. И през днешния ден мръсният въздух е тематика номер в градчето. Жителите споделят, че са привикнали. Основен замърсител са скупчването на електроцентрали в региона - заяви екоминистерството.

Така сумарно се изпускало огромно количество серен диоксид и е мъчно да се уточни съответен провинен.

Снимка: bTV

Местната власт била с вързани ръце. " Алармирали сме неведнъж по отношение на проблемите, те се регистрират и от измервателните станции, които РИОСВ-Стара Загора има на територията на общината, както и две на „ Брикел ” и Европейски Съюз, които са на територията на Гълъбово ", съобщи Пламен Бараков, заместник-кмет на община Гълъбово.

От управлението на един от ТЕЦ-вете споделиха за bTV, че съблюдават всички условия и за 10 години са вложили над милиард за възстановяване на екологичните правила. Мерки се взимат - безапелационни са и от Министерство на околната среда и водите. А резултатите от тях били забележими. Само за година броят на превишенията на средночасовите правила за серен диоксид намалели от 46 на 19.

Снимка: bTV

Брюксел завежда за повторно дело против България. Преди две години страната ни беше наказана поради несъразмерното запрашаване на въздуха в някои общини, измежду които и столицата.

От екоминистерството прецизираха, че днешното решение на Европейска комисия за завеждане на дело против България не значи, че на страната ще бъдат наложени финансови наказания.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР