bTVПрогнозата е на Асоциацията за защита на потребителитеСвинското месо може

...
bTVПрогнозата е на Асоциацията за защита на потребителитеСвинското месо може
Коментари Харесай

Свинското месо може да поскъпне с около 50%

bTV

Прогнозата е на Асоциацията за отбрана на потребителите

Свинското месо може да нарастне с към 50% до края на годината, в случай че не бъде овладяна болестта от африканската чума. Прогнозата е на Асоциацията за отбрана на потребителите.

От понеделник до момента цената на свинското се е покачила с 0,15 лв., демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борси. Ако желаеме да си купим кг прясно месо, на борсата ще коства минимум 7,75 лв., а стигайки до магазина то се оскъпява с още приблизително 20%.



В месарски магазин към този момент регистрират лек спад на клиенти. Трудно е обаче да се реши дали чумата и по-високите цени или слабата консумация на месо през лятото са причина за отлива. Клиентите се плашат не от болестта по прасетата, а от цената.

По данни на брашновите организации българинът употребява приблизително по 35 кг свинско. По-високите цени ще се усетят първо при прясното месo, настояват от Асоциацията за отбрана на потребителите.



„ Ако не бъде овладяна рецесията с африканската чума и се разрасне в по-голям мащаб в България, има опция да се стигне до 50% повишаване. Ако междинната цена е 7-7,50 лв. за кг свинско месо, има опция да стигне до 13,50- 14 лв. ”, изясни Пейо Майорски, ръководител Асоциацията за отбрана на потребителите.

От брашна не изключват този сюжет, само че поради друга причина - международна наклонност за повишаване на свинското.

„ Целият свят е един огромен свързан съд и не може да има изолирани цени в нито една страна ”, разяснява: Цветан Илиев от Асоциацията на месопреработвателите.

Оскъпяването може да повлече след себе си и останалите месни артикули, в това число пилешкото, предвиждат от специалисти от сектора.

В момента към 50% от свинското у нас създава от наши животновъди, пресмятат от браншовата им асоциация. Годишно то се добива от милион и половина свине.

 

И още: 

Проф. Александър Маринов: Чумата у нас е целенасочена измама

" Африканската чума у нас основава екологична злополука и води до очистване на производството на свинско месо в България. "

Това сподели за предаването „ Това е България “ по Радио „ Фокус “ проф. Александър Маринов.

Той изясни, че импровизирано се популяризират отзиви на експерти, че става въпрос за целенасочена измама и добави като мотив, че наранени от заболяването области се намират надалеч от р. Дунав.

„ Появата на такава болест в дребни частни полулегални стопанства може да бъде някак си обяснена. Но още веднъж задавам въпроса, той е и реторичен, по какъв начин болестта е влезнала, през днешния ден към този момент има и информация в трети огромен свинекомплекс. Как се е случило това? Държавата не дава пояснение. Държавата даже не дава пояснение за метода, по който счита да се реши казусът. Уверява ни, че няма никакъв проблем със загробването, т.е. със закопаването в земята. Чухме и други версии и то на хора, които са много солидни престижи в тази област “, добави професорът.

Той добави, че е работа на страната да изясни, по какъв начин се е появила болестта в затворените стопанства при най-голям биологичен надзор.

Според него притежателите на фермите са жертви.

Проф. Маринов изясни, че през последните няколко десетки години сходни диверсии са правени от службите на едни страни против други./ Дунав мост

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР