БСП за България“ върна неизпълнен третия мандат на президента Румен

...
БСП за България“ върна неизпълнен третия мандат на президента Румен
Коментари Харесай

На прага на нови избори: Реакциите след връщането на третия мандат

„ Българска социалистическа партия за България “ върна несбъднат третия мандат на президента Румен Радев и изчерпа последния късмет за сформиране на постоянно държавно управление. Така страната ни поема още веднъж пътя към предварителните парламентарни избори. Политическите реакции не закъсняха. 

" Аз желая да ви поздравя за усилията, които положихте за сформиране на постоянно държавно управление в една доста сложна политическа конюнктура, само че очевидно и този път тя не откри позволение и отиваме на следващите предварителни парламентарни избори, поисквам ви триумф на тях ", съобщи президентът Румен Радев , получавайки празната директория с третия мандат.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова разяснява, че неуспехът не е на Българска социалистическа партия, а на целия парламент.

" Това е общ крах на 48-ото Народно заседание ", съобщи Нинова.

По думите на Нинова не е било допустимо осъществяване на третия мандат, изключително след абсурда с Nexo.

Лидерът на Българска социалистическа партия разгласи, че чака сложна предизборна акция.

„ Всички видяха, че Българска социалистическа партия направи всичко допустимо българският парламент да избере постоянно държавно управление. Ние успяхме да убедим нашите сътрудници и в Народното събрание, а и отвън него, че има четири цели, към които можем да се обединим. Това са цели, които подтискат в забележителна степен разликите сред обособените партии и реализацията им можеше да докара единствено до позитиви за българския народ. “ Това съобщи националният представител от “БСП за България “ проф. Румен Гечев . И добави: „ За огромно страдание нашите сътрудници, поради разнообразни политически сметки, не одобриха това предложение и в последна сметка Народното събрание не можа да се оправи с предизвикването и отиваме на избори. “

От „ Продължаваме Промяната “ и „ Демократична България “ оповестиха, че към този момент договарят за общо явяване на изборите.

“Това, което видяхме е годежът сред хартиената коалиция -ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, чакаме да забележим сватбата. В тази обстановка ние продължаваме да отстояваме правилата си- да върнем тематиката за антикорупцията в България ”. Това съобщи Венеция Ангова от Политическа партия в коридорите на Народното събрание.

“Датата на изборите зависи от президента, към този момент имаме разрешение от нашите структури да водим диалози с Демократична България, тъй че да образуваме силите на положителното, в контраст на това, което се случва с хартиената коалиция ”, съобщи още тя.

Христо Иванов от „ Демократична България “ направи коментар по кое време е най-разумната дата за осъществяване на предварителния парламентарен избор.

„ Разумната дата за избори е 2 април, счита ръководителят на парламентарната група на „ Демократична България “ Христо Иванов. Той разяснява пред публицисти в коридорите на парламента възможната дата за предварителен парламентарен избор, откакто по-рано през днешния ден Българска социалистическа партия върна несбъднат третия мандат за сформиране на държавно управление.

Според Христо Иванов след 2 април се отива „ доста нататък във времето “ и има отклонение от плануваните в Конституцията периоди.

Коментар за идните избори направи и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ:

“Изборите трябва да са тогава, когато президентът ги насрочи. Опциите са 26-ти март или 2-ри април, само че в този момент би трябвало партиите да имат такова държание, че след изборите да има разговор и да се образува постоянен кабинет, с цел да могат да се преодолеят всички рецесии ”. Това заяви лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в коридорите на Народното събрание.

Карадайъ посочи, че ще вървим на следващите ненужни, предварителни парламентарни избори.

Колкото по-скоро се разпусне това Народно заседание (НС), толкоз по-добре и аз не мога да схвана претекстовете на президента Радев да продължава да бави този собствен декрет, разяснява пред публицисти ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов на въпрос какъв брой още работа би трябвало да свърши Народното събрание и по кое време ще бъде разхлабен. Според него след връщането на третия мандат президентът няма към този момент безусловно никакво нито морално, нито законово съображение да бави.   

Служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов пък напомни какво още би трябвало да свърши 48-ото Народното събрание, преди да бъде необуздано:

България продължава да извършва НПВУ със своите инвестиции и реформи в тези области, които не са наранени от решението на Народното събрание във връзка с декарбонизацията. В същото време от нас се чакат и промените. Част от тях са в Народното събрание от месеци. Надявам се в последните дни на този парламент да бъдат гледани законите за промените по повод върховенството на закона и за механизма за отчетност на основния прокурор. Това от години се споделя на България, а ние не го вършим. Темата беше придвижена от министъра на правораздаването Крум Зарков в Народното събрание. Тези закони би трябвало да ги приемем, за какво те ще ни оказват помощ и за приемането ни в Шенген, сподели Пеканов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР