БСП спира преговорите с Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство,

...
БСП спира преговорите с Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство,
Коментари Харесай

БСП спира преговорите за кабинет с Продължаваме промяната и иска Кирил Петков да не е премиер

Българска социалистическа партия стопира договарянията с „ Продължаваме промяната “ за сформиране на държавно управление, сподели лидерката на партията Корнелия Нинова. Повод за решението е от България.

Според Нинова решението за изгонването на сътрудниците на съветските дипломатически задачи в България е взето „ еднолично от премиера Кирил Петков “. По думите ѝ Българска социалистическа партия е подготвена да възобнови договарянията единствено в случай че „ Продължаваме промяната “ предложи различен претендент за министър председател.

„ За следващ път министър председателят Кирил Петков еднолично взима решения по въпроси, които доста съществено засягат националната политика – и вътрешна, и външна “, сподели Нинова пред публицисти в националното заседание в сряда.

„ Това е следващото такова решение. Ще се върнем на масата за диалози, в случай че „ Продължаваме промяната “ предложат различен претендент за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си държание до момента. “

Решението за изгонването на 70 сътрудници на съветските дипломатически представителства от България. Според премиера Кирил Петков те са „ работили против ползите на България “ и са „ работили непосредствено за непознати служби и дипломатическата им роля е била единствено прикритие “. Министерството на външните работи уточни, че те са осъществявали „ активност, окачествявана от съответните институции като опасност за националната сигурност “.

„ Това е на прага на скъсването на дипломатическите връзки. За нас това решение е недопустимо. И по метода, по който е взето, и по наличието му “, сподели Корнелия Нинова.

Тя прикани да се организира закрито съвещание на Народното събрание, на което да бъде изслушан шефът на ДАНС за данните, които са дали съображение за изгонването на съветските дипломати. Лидерката на Българска социалистическа партия изиска президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност по тематиката.

След изказването на Корнелия Нинова от сряда ръководителят на парламентарната група на „ Продължаваме промяната “ Андрей Гюров сподели, че решението на Българска социалистическа партия ще бъде разисквано. Той не отговори дали партията му е подготвена да извърши изискването на Българска социалистическа партия Кирил Петков да не бъде номиниран за министър председател.

„ Засега не сме стигнали до стадий, на който да обсъждаме личен състав на държавното управление. Ние обсъждаме формула и стратегия зад която всички съдружни сътрудници да се обединят “, сподели Гюров.

Председателят на парламентарната група на „ Демократична България “ Христо Иванов прикани договарянията за сформиране на кабинет в границите на актуалното Народно заседание.

„ Искам да прикани всички към здрав разсъдък и към усмиряване и към това да намерим метод да се излъчи ръководство, което да предотврати в действителност свличането към този безпорядък “, сподели Иванов.

Правителството на Кирил Петков беше свалено при избор на съмнение откакто „ ИТН “ напусна обединението. „ Продължаваме промяната “ изрази подготвеност да договаря за ново държавно управление в границите на сегашния парламент. За задачата от партията на Кирил Петков поканиха на диалози актуалните си сътрудници в ръководството Българска социалистическа партия и „ Демократична България “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР