БСП ще подготви законодателни предложения, с които да бъде забранен

...
БСП ще подготви законодателни предложения, с които да бъде забранен
Коментари Харесай

БСП иска законова забрана на вноса на отпадъци

БСП ще приготви законодателни оферти, с които да бъде неразрешен вносът на боклуци от трети страни. Такава възбрана обаче не може да засегне страните от Европейски Съюз поради правилото за свободно придвижване на артикули. 

Това разгласи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред БНР във връзка поредицата от кавги към нерегламентирания импорт и предпазване на боклуци у нас. Вчера във Враца бе намерено следващо хранилище с боклуци от Италия, което е нерегламентирано. 

За 5 години по данни на екоминистерството в България са импортирани 734 000 тона боклуци от страни отвън Европейски Съюз. За придвижването от страни в Европейски Съюз няма данни, тъй като не се следи, разгласи пред БНР Нинова. В Българска социалистическа партия смятат, че стягането на контрола не е задоволително като мярка, тъй като около публично позволеното придвижване на боклуци с цената на корупция се промъквали и други количества. " В момента сме разграден двор и държавното управление на Борисов трансформира България в бунище за тези 10 години, откогато ръководи. Виждате, че съвсем през ден се открива нова нерегламентирана площадка, чийто притежател не се знае, не се знае защо са събрани тези боклуци там. В Бобов дол е трагично ситуацията, горят се отпадъци в теца, заравят се в открития рудник, в Габровско е същото, съвсем в цялата страна има такива проблеми ", посочи Нинова. 

Не е ясно до каква степен въвеждането на сходна законодателна смяна е допустимо на фона на съществуването на общи европейски регламенти по тематиката боклуци. Според закона за ръководство на отпадъците вносът на боклуци в общността от трети страни, както и транспортът и износът са уредени в Регламент 1013/2006. 

Нинова разяснява и поискания избор на съмнение на кабинета поради водната рецесия в Перник и неуспеха на политиката за околната среда и водите. Знак за неуспеха съгласно Българска социалистическа партия е тройното нарастване в междинните цени на водата за последните 10 години без очевидно усъвършенстване на инфраструктурата. " През 2009 година междинната цена на водата е била 1 лева, в този момент е 3 лева и пораства. За тези 10 години е заменена 0,5% от водопреносната мрежа и над 60% от водата изтича. Трябва да се носи и политическа, и наказателна отговорност. Къде са парите? ", попита Нинова. Тя посочи, че от 2017 година насам Българска социалистическа партия е задавала 17 пъти въпроси за водата в Перник и 47 пъти - за вноса и изгарянето на боклуци из цялата страна, само че без резултат. 

„ Видно е, че има проблем, че има пропуски. Министрите Нено Димов и Петя Аврамова би трябвало да си понесат политическата отговорност “, разяснява във връзка водната рецесия в Перник и депутатът от Движение за права и свободи и някогашен екоминистър Джевдет Чакров. Той обаче не бе безапелационен дали Движение за права и свободи ще поддържа вота на съмнение към кабинета. Партията щяла да заеме опозиционна позиция. Чакъров разкритикува Българска социалистическа партия, че не се е съветвала с всички опозиционни партии за претенции избор. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР