БСП сезира Конституционния съд за Закона за бюджета на НЗОК.

...
БСП сезира Конституционния съд за Закона за бюджета на НЗОК.
Коментари Харесай

БСП сезира Конституционния съд за бюджета на НЗОК

БСП сезира Конституционния съд за Закона за бюджета на НЗОК. Според тях с него в преходните и заключителните разпореждания се трансформират 17 структуроопределящи закона.
Депутатът Филип Попов, който е един от вносителите, разяснява пред медиите, че практиката на Конституционен съд сочи, че това е противоконституционно. По думите му не може посредством бюджета на Касата да се трансформират законите, които нямат нищо общо с него. Сред тях е Изборният кодекс, уточни Попов.

" Изредили сме в желае няколко решения на Конституционен съд, в които ясно е записано, че не могат да се вършат промени в преходни и заключителни разпореждания на подобен Закон за бюджета, какъвто е този на НЗОК, и през тях да се трансформират други закони, които нямат нищо общо ", разяснява Попов. Той изясни, че в тази ситуация подобен закон е Изборният кодекс. " Искаме да спрем издевателството над законодателния развой, което се случва непрекъснато в това Народно заседание ", безапелационен бе социалистът. По думите му с сегашния Закон за бюджета на НЗОК се вършат съществени промени в съществени закони, които нямат общо с бюджета на НЗОК. " Това е неприемливо в една правова страна ", заключи националният представител.

Проф. Георги Михайлов разяснява, че доста от предложенията в закона уреждат форми на организация на активността на Министерството на здравеопазването, което няма нищо общо с НЗОК. И означи, че със закона се закрива Фондът за лекуване на деца и неговият Обществен съвет, както и че се основава мегаагенция за медицински контрол, която вкарва в себе си действия, които по думите на проф. Михайлов са " безусловно спорни ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР