* БСП се хвана за концесията, протестърите искат нови избори*

...
* БСП се хвана за концесията, протестърите искат нови избори*
Коментари Харесай

Нов кабинет или 7-8 и ще си паднала...

* Българска социалистическа партия се хвана за концесията, протестърите желаят нови избори * Борисов с разумна, само че токсична оферта, Слави мълчи и следва конституцията
Преходът свърши. На 4 април. На 5 април 2021 година България се разсъни толкоз друга, че изненада всички.

ГЕРБ завоюва изборите, само че загуби властта. Ако не вечно, то най-малко за дълго време.

Опозицията в Българска социалистическа партия натри носа на Корнелия Нинова, само че с цената на разгромни за партията резултати. Дори след Жан Виденов Столетницата не падна до трета мощ, каквато е през днешния ден.

Движение за права и свободи може да се похвали като единствената партия от 44-ия парламент, която усили резултата си, само че за първи път е на четвърто място. Градската десница порасна и направи невъобразим до момента резултат от над 280 000 гласа, само че същински протестният избор не отиде нито при нея, нито при Отровното трио, а при омразния им " чалгар " Слави Трифонов.

Мая Манолова влезе в Народно събрание, само че не толкоз тъй като хората от площадите я пратиха там, колкото поради афектираните социалисти, които на инат на управлението си гласоподаваха за нея. 

Големият победител Слави Трифонов влетя като едно ферари с цвят червен в политиката. Спечели над половин милион гласове и стана втора мощ. Но се оказа, че това му е задоволително единствено за основна съпротива, не и за независимо ръководство.

Каква подигравка. За първи път гневът на площадите и смирението в домовете, силата на младите и апатията на старите, фантазиите на българите в чужбина и страхът на хората у нас подредиха невъзможния парламент, който обаче би трябвало да направи допустимо бъдещето на страната ни без да я хвърли в убийствената серпантина на безвремието, наречено перманентни избори.

Шест партии без отчетлива разлика в резултатите, само че с ясна злоба между тях, би трябвало да намерят общ език. Ще съумеят ли?

Засега е ясно единствено, че професионалните сценаристи влязоха в политиката и замълчаха, а професионалните политици не просто започнаха да пишат сюжети, само че и потеглиха да играят основната роля.

Тон даде персонално министър председателят Бойко Борисов, който за два дни два пъти опитва да разбърка пъзела на съперниците си. 

С нашия опит, експертиза и безапелационна победа с 8% пред втория, сме длъжни поради нашите гласоподаватели да предложим вид за ръководство, сподели Борисов пред камерите по време на държавното съвещание в сряда. Ясно сподели, че ГЕРБ ще вземе първия мандат и ще се опита да направи държавно управление. Ако то не мине обаче, Борисов пренебрежително разгласи: " Имат прелестна опция тези, които са анти-ГЕРБ, в този момент да създадат 200 гласа. Ако не го създадат, това значи, че желаят да хвърлят страната в безпорядък ". Уви, думите му породиха безредни мисли първо в ГЕРБ-ерите, които извадиха калкулаторите да считат при 240 депутати парламент какъв брой тъкмо са предателите в личната им група, с цел да се получи анти-ГЕРБ болшинство от 200 гласа...

Докато те се кахъряха за това и преференциите си, Борисов иронично подмятна, че дава 10 дежурни депутати на Слави Трифонов, с цел да му оказват помощ при сформирането на болшинство за избор на министерския екип. 

" Колегата политик Слави Трифонов би трябвало да излезе да си поеме отговорност. Най-колегиално го апелирам да стартира да си прави състава на държавното управление ", сподели Борисов. Слави хладно му подсети посредством фейсбук, че има Конституция и периоди, които съблюдава. Манолова и Нинова прочувствено закрещяха в жанр: " Борисов, към този момент не предеш ". А ГЕРБ-ерите се впуснаха в сюжети. Екатерина Захариева уверено сподели, че ще предложат кабинет без Борисов. Деница Сачева й опонира, че водачът на партията победител е министър-председател. Тома Биков хвърли кадровата бомба, че имат 5 разновидността за министър председател, разнообразни от Борисов. Томислав Дончев напряко подреди кабинета на премиера Трифонов: Корнелия Нинова - стопански министър, Мая Манолова - обществен, Христо Иванов - правосъден. След него Росен Желязков попари всички като сподели, че щом получи мандата, ГЕРБ ще направи съвещания. И в случай че няма поддръжка - ще го върне. Да се оправя Слави. Накрая Борисов постави точка, отказвайки се от депутатско място в Народното събрание. И обявявайки национална конференция в старостилния ден на Кирил и Методий (11 май) - за избор на зам.-председатели. 

На фона на словесната бъркотия на уверените спечелили, връзките сред новите играчи също не вещаят нищо положително. Пропуснала обстоятелството, че новата действителност пристигна първо в Народното събрание, Корнелия Нинова опитва по остарял табиет да оглави предкабинетното ухажване на Слави. Отправи зов към него, Христо и Мая да наложат мораториум върху концесията на летище " София " и върху решенията на кабинета, още преди публично да е подал оставка. С което напряко се примоли за саркастичния коментар на Иво Сиромахов: " Нинова е като чинията на Бузлуджа - разпада се отвред, само че не пада ".

Отъркала се още веднъж в огромната игра, Манолова пък реши да се самоназначи за началник на проверката. Обяви, че отваря Народното събрание за жители, че обединението й ще бъде парламентарен омбудсман. И без някой въобще да е желал диалози с нея, издекламира, че тя ще договаря единствено обществено - пред камери и микрофони. А Николай Хаджигенов напряко си пожела да е министър и потегли зад тила й на диалози за това. Накрая пред микрофоните взаимно се заплашиха с разлъка.

Съпредседателите на Демократична България също взеха да дърпат каруцата на градската десница в противоположни направления. Докато Стефан Тафров диплеше фантазията на Командира за реализация на кабинет с третия мандат, вярвайки, че той ще е тъкмо за Демократична България, Христо Иванов удари тъпана за курс към нови избори. Олелията на новите обърка даже изпечен анализатор като Андрей Райчев, който в четвъртък се хвана за главата, пробвайки се да преброи какъв брой тъкмо са водачите в Демократична България, Изправи се! Мутри вън! и ИТН, които ще би трябвало да съгласуват всяко решение, в случай че се съберат в един управнически тим. И какъв брой време ще им лишава това...

Истината е, че обстановката за кабинет е патова. И ключът за решаването й държи Слави, нищо че всички го подценяват. Забравят обаче, че за разлика от Борисов, Нинова, Хр. Иванов, Ат. Атанасов, Мая и Отровното трио, той е шеф - освен това огромен и сполучлив. За да стане подобен, животът го е научил да разчита единствено и само на себе си и екипа си. Затова е наивно да се мисли, че в този момент ще допусне две-три каки и още толкоз батки да му бабуват за кабинет. Вариантите са три:

Първият е ГЕРБ взема мандата, прави съвещания и го връща неосъществен, както сподели Желязков. Макар че, раздразнителен от обстановката, Борисов може в последния миг да каже на своите да върнат досието още с приемането й от Радев. За да не дават мотив за обвинявания, че губят време. 

Вторият - мандат на Слави. Със сигурност Трифонов няма да се отклони и на писмен знак от закона и Конституцията. Дали това значи, че ще го върне незабавно и ще избере нови избори, където му дават късмет да е преди всичко. Или въпреки всичко ще направи съвещания, следва да забележим. Може би ще изслуша какви мераци за власт персонално и посредством сложени лица имат и Нинова, и Манолова, и отломките от Триото. Но вероятността да се съобрази с тях е дребна. Представяйки програмата си при старта на акцията, Трифонов сподели специалисти за министри. И през днешния ден е доста по-логично да излезе с тях пред българите, в сравнение с с партийци назаем. Още повече - той към този момент сподели, че не желае да си приказва с политиците, тъй като си приказва непосредствено с хората. Слави Трифонов, който за първи път взе участие на избори и има една единствена цел - да пораства, не да постави на плещите си всички проблеми, насъбрани от досегашния политически хайлайф, разяснява още в изборната нощ Андрей Райчев. 

Така новите остарели играчи в Народно събрание ще бъдат принудени или да го поддържат, или да вървят на нови избори. Защото тъкмо това е третият вид. Нещо като нов кабинет или 7-8 и ще си паднала.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР