БСП отказва да съдейства за бърза писта за промени в

...
БСП отказва да съдейства за бърза писта за промени в
Коментари Харесай

БСП отказва да съдейства за бърза писта за промени в Конституцията

БСП отхвърля да спомага за " бърза писта " за промени в Конституцията, свързани със правосъдната промяна. Това стана ясно от изказване на лидерката на партията Корнелия Нинова. За да се промени Конституцията бързо би трябвало да има болшинство от 180 депутати. Ако то не бъде събрано се потегля по " мудна писта ", която изисква 160 депутати, само че лишава повече време.

Към този миг поддръжка за промени са декларирали ГЕРБ (69 депутати), " Продължаваме промяната - Демократична България " (63 депутати) и Движение за права и свободи (36 депутати). Тези партии общо имат 168 депутати и в случай че реализиран съгласие, то бавната писта ще бъде обезпечена.

Не изключително стабилната управническа структура обаче може и да не издържи доста дълго време. И за това разновидността с бързата писта е по-практичен. Освен това с бързата писта се реализира и по-голяма представителност.

Българска социалистическа партия има 23 депутати и те могат да обезпечат " бърза писта ". За нея обаче има и други разновидности - " Възраждане " (37 депутати), както и в случай че има съгласие с " ИТН " (11 депутати) и самостоятелният Радостин Василев.

" Получихме покана от Кирил Петков и Христо Иванов за диалози за конституционно болшинство от 180 гласа. Те имат 160. За бърза процедура. Имаме решение да не участваме в предварителни диалози. Когато бъде импортиран план тогава ще се произнесем или ще вършим оферти ", сподели Нинова.

Тя добави, че конституцията би трябвало да се трансформира доста деликатно.

" Бързането крие риск. Това национално заседание е прекомерно раздробено. Дори ръководещото болшинство не е единно по тази тематика. Всеки хвърля хрумвания, които от време на време се изключват. Ние ще си създадем наши съвещания с експерти. Има подозрения дали този парламент има потенциал да направи такава сериозна смяна ", добави лидерката на Българска социалистическа партия.

Нейната нерешителност подхранва подозренията, че политическото й държание се промени внезапно след конференцията на Иван Гешев, по време на която той си скъса оставката. Малко по-късно Нинова разгласи, че Българска социалистическа партия няма да взе участие в държавно управление с първия мандат, макар че имаше информации, че то е съвсем контрактувано.

Известно е, че главната цел на тези промени в Конституцията е да се подсигурява самоуправление на съдиите и да се отнеме безконтролността на прокуратурата и тя да предстои на сериозен публичен надзор. Подобно орязване на компетенции сигурно не е по усета на държавното обвиняване.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР