БСП организира протест срещу предстоящото увеличение на цената на водата

...
БСП организира протест срещу предстоящото увеличение на цената на водата
Коментари Харесай

БСП организира протест пред енергийния регулатор заради очаквано поскъпване на водата

БСП провежда митинг против идното нарастване на цената на водата в редица огромни градове на страната. Протестът ще се организира пред постройката на Комисията по енергийно и водно контролиране от 10.30 ч. на 15 декември (петък). За тогава е планувано съвещание на регулатора, на което се чака да бъдат избрани новите цени.

Най-голямо се чака да е нарастването на цените в Ямбол – с 20% до 2.78 лв. за куб.м, и във Враца – с 13% до 3.09 лева В София водата се възнамерява да нарастне с 9.5% до 2.36 лв. за куб.м; в Бургас – 8.7% до 2.77 лева./куб.м; в Силистра – с 6.5% и ще стигне 3.29 лева.; в Монтана – с 6.4%, или 2.89 лева./куб. м; в Русе – 6.2% до 2.78 лева./куб.м; в Перник – 5.8% до 2.29 лева.; в Смолян – с 4.5% до 2.35 лева./куб м. Увеличена ще бъде цената на питейната вода и в Шумен – с 3% до 3.32 лева./куб.м; в Пловдив – с 2.9% до 2.20 лева, във Варна – с 2.7% до 3 лв/куб.м; в Кърджали - с 2.8% до 2.43 лева./куб.м и в Сливен – 2.05% до 2.5 лева

" Категорично се противопоставяме на нарастването на цената на водата. То не е аргументирано – нито растежът на инфлацията е толкоз, не е направено публично разискване, това решение ще бъде на закрито съвещание ", се споделя в позиция на Българска социалистическа партия, публикувана до медиите.

Същевременно ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов изясни пред БНР, че повишаването е било утвърдено още предходната година дружно с 5-годишните бизнес проекти на ВиК сдруженията. От думите му се разбра, че нарастването на цените е неизбежно , защото в утвърдените капиталови проекти са утвърдени цеи на водата за всяка една от 5-те години, които те обгръщат.

" Самата цена е обвързвана с оповестената стратегия от държавното управление за възстановяване на качеството на питейната вода - за всички действия, които са свързани с филтриране на водите и задължения, които България е поела в това отношение към Европейска комисия и периоди, които би трябвало да бъдат изпълнени ", изясни Иванов.

От Българска социалистическа партия се аргументират, че нарастването е фрапантно, не дава отговор на приходите на хората и е " следващата стъпка към тяхното обедняване в отбрана на интереса на монополистите ". От левицата прибавят, че нейният представител в КЕВР няма да взе участие в съвещанието на регулатора на 15 декември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР