Брюксел. Западните официални лица се наложи да предприемат много действия

...
Брюксел. Западните официални лица се наложи да предприемат много действия
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Брюксел. Западните публични лица се наложи да подхващат доста дейности в четвъртък, с цел да овладеят всевъзможни вреди, породени от думите на Джо Байдън и Еманюел Макрон, написа европейската редакция на Politico .

„ Изпусната “ забележка на президента на Съединени американски щати, която допуска, че силите на НАТО може да толерират „ нищожно навлизане “ на Русия в Украйна, пристигна същия ден, когато френският президент съобщи, че европейците би трябвало да договорят своя лична версия на нов ред за сигурност с Москва.

„ Погрешните “ изказвания, в случай че те са такива, от главнокомандващите на две от огромните нуклеарни сили на НАТО провокираха земетресения в столиците от Киев до Отава, само че в последна сметка наподобява единствено ускориха единството на Запада в опълчването против Русия. Това допуска, че може би Кремъл би трябвало да бъде най-разтревожен, разяснява изданието.

Сред основните бранители на президентите беше висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел, който употребява къса среща с канадския външен министър Мелани Джоли в Брюксел, с цел да подчертае, че всичко е под надзор и че нито Байдън, нито Макрон са споделили нещо прекомерно несъобразително.

„ Нищо ново, само че значимо “, сподели Борел за коментара на Байдън. „ Със сигурност има огромна опасност по украинската граница “, продължи той и добави: „ Ние работим дружно със съдружниците, с цел да сме подготвени да използван отговор, който ще коства доста скъпо за Русия, в случай че има някакъв тип експанзия против Украйна. Така че формулировката на президента Байдън беше тъкмо в същата посока, в която ние работим.

Това не беше методът, по който украинският президент Владимир Зеленски видя нещата в Киев. „ Искаме да напомним на великите сили, че няма дребни нападения и дребни нации “, написа в „ Туитър “ и добави малко лично разкрасяване: „ Казвам това като президент на велика мощ. “

Що се отнася до Макрон, Борел означи, че той е участвал в Страсбург, когато френският президент изнесе тирада, в която наподобява предлага европейците да прокарат личния си път към съглашение за сигурност в Русия.

„ Относно президента Макрон, аз бях там и мисля, че това също е значимо изказване, само че е част от това, което споделяме през цялото време “, сподели Борел, „ че европейците би трябвало да показват своето виждане по този въпрос, че нищо не може да бъде контрактувано по отношение на европейската сигурност или сигурността в Европа без присъединяване на европейците.

Борел продължи: „ И президентът Макрон не сподели, че европейците ще показват свои лични оферти на руснаците. Той сподели, че дружно със съдружниците европейците би трябвало да имат поради какво схващат като ред за сигурност в Европа. И в това отношение съм изцяло склонен с президента Макрон.

Не всички обаче се съгласиха с оценката на Борел.

Дори някои европейски длъжностни лица, които споделиха, че са съгласни с крайната цел на Макрон Европа да развие своя лична визия за нов ред за сигурност, признаха, че забележките на френския президент са били несъответствуващи във времето и допускат пукнатини в западното единение - пукнатини, за които се упорства, че в действителност не съществуват.
***

Барселона. Докато заболеваемостта от ковид в Испания стартира да се стабилизира, в Каталуния към момента няма признаци, че тя доближава пика на шестата вълна. Експертите считат, че това се дължи основно на двата фактора: районът организира огромен брой проби и ограниченията му за ковид може да не са толкоз ефикасни против мощно предаващия се вид „ Омикрон “, както бяха против други варианти, написа испанският вестник El Pais

„ Очаквахме да достигнем пика предходната седмица “, признава Жауме Селарес, вицепрезидент на Официалната гилдия на лекарите в Барселона (Comb). " Може би броят на антигенните проби, които се вършат в последно време, е нараснал броя на откритите случаи. " Всеки четвърти тест, извършен в Испания сред 9 и 15 януари, е изработен в Каталуния. През този интервал североизточният район е направил 9 000 теста на 100 000 поданици, което е съвсем двойно над междинното за страната (5 100). „ Това интензивно търсене значи, че се откриват асимптоматични случаи, които сигурно биха били пропуснати в други територии “, споделя Селарес. От близо 700 000 PCR и антигенни теста, осъществени от каталунския здравен департамент, 34% са се оказали позитивни, % на категоричност е под междинния за страната (39%) и доста по-нисък от цифрата в Андалусия и Кастилия Ла Манча (46%).

За разлика от това, седемдневната заболеваемост – данни, основани на броя на открити случаи на ковид – е четири пъти по-висок в Каталуния (2 047 на 100 000), в сравнение с в Андалусия (517) и съвсем двойно по-висока в Кастилия Ла Манча (1 215). ). „ Сравняването на територии е комплицирано, тъй като всяка от тях има свои лични политики за разкриване и известяван “, споделя Селарес. Нещо повече, Каталуния разрешава на аптеките непосредствено да рапортуват за инфектирани – система, която е съумяла да открие незначителни случаи, които при други условия може да не са били докладвани на здравната система. След това каталунският отдел за публично опазване на здравето рапортува позитивните резултати, регистрирани в аптеките, на испанското здравно министерство.

Като се има поради, че интензивността на търсене на нови случаи варира от район до район, има неправилно мнение, че пандемията визира някои територии повече от други. Според Министерството на здравеопазването Каталуния записва 79 случая на постъпване в болница, до момента в който в Мадрид цифрата е 43. „ Вирусът не работи друго според от региона “, споделя Кармен Кабезас, секретар на каталунския отдел по публично здраве. " Но това може да промени клиничните критерии или здравната процедура, когато става въпрос за хоспитализация на пациент. " Кабезас изяснява, че каталунският здравен отдел включва полукритични случаи в своите данни, „ до момента в който други райони не го вършат “.

Нещо повече, не престават да има несъответствия сред данните от каталунския здравен отдел и тези, докладвани от централното здравно министерство, динамичност, която се следи по време на пандемията и е изключително поразителна, когато става въпрос за хоспитализации за Covid-19. Според Каталуния в болница има 2705 пациенти с Covid-19, до момента в който здравното министерство дефинира цифрата на 4275. „ Има някои данни, които идват от социално-здравния бранш, който през първата вълна обслужва хора, които трябваше да бъдат признати, и подозираме, че Министерството на здравеопазването включва тези хора в бранша на старческите домове, които са дали позитивна проба при PCR тест. "

Повишаването на заболеваемостта в Каталуния има общ знаменател: децата. Като част от политиката на каталунското държавно управление за връщане в учебно заведение, всички възпитаници имат право на антигенен тест, в случай че в класа им бъде открит позитивен случай. Според каталунския здравен отдел „ тази мярка не е измежду рекомендациите на (държавните) насоки, само че от (каталунските) здравни управляващи се смята за значима да им помогне за управление на пандемията “.

В резултат на тази тактика броят на случаите, открити измежду учениците, е повишен доста. След коледните празници процентът на заболеваемост измежду децата под 11 години в Каталуния (2 485 на 100 000) е съвсем същият като измежду децата в останалата част на Испания (2 317). Но три седмици и половина след образователната година предаването се е нараснало доста повече измежду възрастовата група в Каталуния (6 079), в сравнение с в останалата част от страната (3 908). Същото се е случило и измежду популацията на възраст 12-19 години, където е регистриран сходен растеж. Всъщност самото каталунско районно държавно управление споделя, че огромният брой болести, открити в учебните заведения, се дължи частично на всеобщите проби.

Но макар повишаването на случаите, Каталуния стартира да облекчава рестриктивните мерки за ковид, като се стартира с нощния полицейски час, който завършва в петък. Регионалното държавно управление също ще разиска потреблението на цифровия документ Коронавирус на Европейския съюз, който понастоящем е нужен за влизане в пространства като питейни заведения и и заведения за хранене. Ефективността на по този начин наречения „ Covid-паспорт “ беше сложена под въпрос заради идването на варианта „ Омикрон “, който наподобява се популяризира макар рестриктивните мерки. „ С взор обратно, може би ограниченията не работят толкоз добре, колкото преди с други разновидности “, споделя Селарес.
***

Вицеканцлерът и министър на стопанската система и опазването на климата на Германия Роберт Хабек смята за належащо да се увеличи равнището на диверсификация на доставките на газ за Германия, с цел да се понижи зависимостта от Русия. Той изрази това мнение в изявление, оповестено в немското издание Der Spiegel .

„ Наистина, по тази причина считам за моя работа да осигуря по-голямо многообразие от доставки и да понижа зависимостта от една страна “, сподели Хабек, отговаряйки на въпрос за зависимостта на Германия от доставките на газ от Русия. „ Това се обезпечава и от възобновими енергийни източници, което ще понижи потребността от газ “, добави той.

Вицеканцлерът акцентира още, че Германия предизвиква производството и вноса на зелен водород. „ Така енергийната политика има освен екологично, само че и геополитическо измерение “, заключи Хабек.

В този подтекст политикът означи, че Русия има капацитет за произвеждане на водород и развиване на вятърна сила. „ Все отново зависи от изискванията “, сподели Хабек. Освен това той посочи, че „ сега Германия получава 55% от естествения си газ от Русия, само че Европейският съюз сътвори благоприятни условия за приемане на полутечен газ, да вземем за пример в Холандия, Полша и Италия “. Цената му обаче, както посочи министърът, е доста по-висока.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР