Брюксел се подготвя за избухването на българския ултранационализъм, пише в

...
Брюксел се подготвя за избухването на българския ултранационализъм, пише в
Коментари Харесай

Брюксел се подготвя за взрив на българския ултранационализъм

Брюксел се приготвя за експлоадирането на българския ултранационализъм, написа в собствен разбор онлайн изданието " Политико ".

София поема председателството на Европейския съюз (ЕС) през януари 2018 година,а политици и публични лица в Брюксел предизвестяват за един от съдружните сътрудници в държавното управление – " Обединените патриоти ", обединяване от три извънредно десни партии.

По време на шестмесечното председателство на България министри от " Обединени патриоти " ще играят водеща роля в Съвета на Европейски Съюз - органът, който съставлява 28-те страни членки в блока.

Лидерите на " Обединените патриоти " употребяват расистка изразителност против ромското малцинство в България, пазят насилието като метод да се предотврати навлизането на незаконни мигранти през границите на страната и обществено показват подозрение, че климатичните промени, породени от индивида, са проблем, показва изданието.

В " Обединените патриоти " влизат Вътрешна македонска революционна организация, Националния фронт за избавление на България (НФСБ) и " Атака ", която се предвожда от Волен Сидеров. Министрите им са четирима – вицепремиерът Валери Симеонов, който е водач на НФСБ, водачът на Вътрешна македонска революционна организация и министър на защитата Красимир Каракачанов, министърът на стопанската система Емил Караниколов, който ще ръководи Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност, и министърът на околната среда и водите Нено Димов, който ще оглавява Съвета на Европейски Съюз по околната среда.

Министри, номинирани от " Обединените патриоти ", ще управляват две от съвещанията на Съвета на Европейски Съюз по време на българското председателство – за единния европейски пазар и за политиката в областта на околната среда.

Правителството, от което са част, ще води дебатите и по чувствителни тематики като се стартира от политиките на Европейски Съюз за даване на леговище до целите в европейския бюджет след 2020 година

Валери Симеонов да вземем за пример обществено е наричал ромите " страшни маймуни ". Красимир Каракачанов пък, който в ролята му на министър на защитата ще взе участие в Съвета на Европейски Съюз по външните работи, неотдавна разяснява, че Европейски Съюз и НАТО би трябвало да стопират навлизането на мигранти в Европа " със силата на оръжията, в случай че е належащо ".

Министърът на околната среда Нено Димов през 2015 година разяснява, че климатичните промени " са повече операция, в сравнение с сериозен проблем ".

В Брюксел разясняват, че са надълбоко обезпокоени по отношение на ролята, която министрите на " Обединените патриоти " ще имат по време на българското председателство.

" Във време, в което американският президент Доналд Тръмп пази симпатизанти на нацистите, ние би трябвало да се уверим, че няма място за сходни хрумвания в Европейски Съюз ", разяснява Гай Верхофщад, водач на Алианса на либералите и демократите в Европа. Той предизвестява, че евродепутатите би трябвало да следят деликатно " Обединени патриоти ".

Еврокомисарят по въпросите на правораздаването Вера Юрова, която дава отговор и за интеграцията на ромите в Европа, споделя, че тонът на " Обединени патриоти " във връзка с ромите е " безусловно недопустим ". " Напрегната съм поради тази обстановка ", заявава тя. Юрова добавя, че следи новата политика на държавното управление за ромите за всевъзможни промени и ще води " интензивни " полемики със София в идващите месеци.

Изданието показва, че извънредно десните партии в Европа по този начин и не съумяха да влязат в ръководството. Премиерът Бойко Борисов обаче подписа съдружно съглашение с " Обединени патриоти ", откакто партията му ГЕРБ не съумя да събере болшинство в предварителните избори през март.

Лидерът на Европейската национална партия, част от която е и ГЕРБ, Жозеф Дол счита, че " Обединени патриоти " са недопустим съдружен артньор.

В някои случаи политическата мощ се опита да трансформира националистката си изразителност в дейности. По-рано тази година да вземем за пример Симеонов и Каракачанов се включиха в митинг на българо-турската граница, който имаше за цел да спре етнически турци да гласоподават на изборите.

В отчет на Съвета на Европейски Съюз против расизма и нетолерантността пък се показва, че Вътрешна македонска революционна организация е " общоизвестна със систематичната си агитация против прилежащи народи на Балканите, както и против ромите ".

В същия отчет Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ са разказани като " извънредно националистки и фашистки " партии, а " Атака " – третата партия в алианса, като " добре известна с расистките си възгледи ".

По време на парламентарен спор през 2014 година Симеонов разяснява, че ромите са се трансформирали в " страшни маймуни, които желаят право на приходи без труд, компенсации за болест, без да са заболели, компенсации за развъждане на деца, които си играят с свине на улицата, и обезщетение за майчинство за дамите, които имат инстинкти на уличници ".

Партията му защитаваше в акцията си преди изборите през 2014 година, че незаконните ромски махали би трябвало да бъдат отстранени, а ромските общности да бъдат изолирани в " резервати ", които да са нещо като туристически атракции.

Не дълго след сформирането на този кабинет Симеонов се наложи да пази двама свои сътрудници поради техни фотоси с нацистки привет, които се появиха онлайн, както и един зам.-министър на вътрешните работи, който пък дефинира бежанците като " маймуни ".

Пред " Би Би Си " Симеонов разяснява, че България няма потребност от необразовани бежанци. " Те имат друга просвета, друга вяра, даже разнообразни привички ", разяснява той. Същевременно като вицепремиер той ръководи Съвет за интеграцията на етническите малцинства, което съгласно някои политици от Европейски Съюз е неуместно.

Изданието показва, че Симеонов не е дал отговор на настояването за коментар, а Каракачанов не е открит. Депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки обаче декларира, че не се тормози от рецензиите на Брюксел. " Който и да твърди тези неща, ще би трябвало да го потвърди в съда. В противоположен случай ще е измамник ", разяснява той.

" Уморен съм да чувам сходни глупави и празни обвинявания от хора, които няма какво да кажат, тъй че излизат с някакви клишета, с цел да скрият личната си политическа маловажност ", добавя той. Според него сходни констатации нормално идват от хора, които имат дребен опит като политици.

Българските министри ще се изправят пред сериозен напън, изключително от демократичните и дясноцентристките евродепутати през януари, когато ще вземат участие в срещи на комисии в Европейския парламент, с цел да дадат детайлности за целите на българското председателство.

Все отново някои политици не са чак толкоз обезпокоени, като считат, че макар твърдата изразителност на " Обединени патриоти " Борисов се оправя с ръководството на кабинета си. " Досега няма доказателство, че Борисов ще тръгне срещу европейската политика ", разяснява Елбар Брок, член на Европарламента от немското дясноцентристко пространство.

Ако обаче преди няколко години концепциите на " Обединени патриоти " за мигрантите и Турция изглеждаха далечни и непознати, през днешния ден някои от тях се прегръщат от водещи европейски политици, показва изданието.

" Питайте ги за какво канцлерът на Германия Ангела Меркел връща мигранти назад в Афганистан. Това значи, че сме прави ", споделя Ангел Джамбазки в умозаключение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР