Чуждестранни издания съобщават, че в населени места на Европа са

...
Чуждестранни издания съобщават, че в населени места на Европа са
Коментари Харесай

Гигантски кърлежи чудовища заляха Европа

Чуждестранни издания оповестяват, че в обитаеми места на Европа са видяни великански кърлежи имигранти - кръвосмучещи представители на жанр Hyalomma.

Според SFR кърлежът се е заселил в италианската провинция Триест, също така насекомото се среща в Швейцария. Първоначалното местообитание на Hyalomma е страни с тропически климат, да вземем за пример Африка.

Тяхната миграция към Европа, съгласно учените, може да бъде обвързвана с изменението на климата и процеса на световно стопляне. За разлика от дребните си родственици, Hyalomma нормално плаши с размерите си до два сантиметра и съществуването на очи.

По пътя към жертвата си може да измине няколко метра, движейки се много бързо. Освен това Hyalomma може да придвижва заболявания като кримско-конгоанската хеморагична тресчица.

Кримската-Конго хеморагична тресчица е доста тежко заболяване, само че с лимитирано разпространяване. Това е най-тежко протичащата, само че за благополучие най-рядко срещаната инфекциозна болест, пренасяна с кърлежи. В България се среща в няколко области на страната - Шуменска, Великотърновска, Бургаска, Старозагорска, Сливенска, Пазарджишка, Хасковска и Кърджалийска.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР