Брюксел планира да направи промени в пазара на електроенергията на

...
Брюксел планира да направи промени в пазара на електроенергията на
Коментари Харесай

Брюксел планира да реформира енергийния пазар в ЕС, за да се ограничат разходите за ВЕИ-та

Брюксел възнамерява да направи промени в пазара на електрическата енергия на единния блок, с цел да даде приоритет на по-евтината възобновима сила, съобщи енергийният комисар Кадри Симсон, макар предизвестията от промишлеността, че промените могат да задушат вложения във вятърни и слънчеви ферми, оповестява " Файненшъл таймс ", цитира БНР.

 

Кадри Симсон уточни, че Европейската комисия е била под " доста мощен политически напън " да препроектира пазара, с цел да понижи сметките за потребителите, защото Европейски Съюз се бори с най-предизвикателната си енергийна рецесия в продължение на десетилетия.

 

" Ние работим при изключителни условия и предоставяме промените по-бързо, в сравнение с нормално прави Комисията ", сподели тя в изявление за финансовото издание.

 

Симсон означи, че ЕК  търси по какъв начин да донесе " изгоди на потребителите от по-голям дял от възобновимите енергийни източници ". " Ще ни трябват и електроцентрали, само че не желаеме да сътворяваме система, в която те ще работят 24 часа 7 дни седмично ", добави тя.

 

В план на документ, очертаващ вероятните промени, забелязан от " Файненшъл таймс ", Комисията предлага да се направи възобновимата сила по-силно отразяваща своите " същински индустриални разноски “, като се има поради, че откакто инфраструктурата е построена, енергийният източник на вятърна или слънчева централа е всъщност безвъзмезден.

 

Проектодокументът също по този начин предлага разширение на налога за фирмите за възобновима сила, чиито приходи да се дават на потребителите и който налог би трябвало да изтече през 2023 година

 

Предложенията за възстановяване на пазара на електрическа енергия на блока идват след месеци напън от няколко държави-членки, по-специално Франция и Испания, които приканиха Комисията да приключи системата, при която най -скъпото гориво в блока - сега газ - дефинира цената за цялата генерирана сила.

 

Моделът приоритизира възобновимата и нуклеарната сила, с цел да задоволи първото търсене на електрическа енергия, последвано от газ и въглища. Цените са избрани от окончателния генератор, свикан да отговори на търсенето, което значи, че цените на възобновимата сила постоянно са привързани към цената на изкопаемите горива.

 

Това насърчи вложенията във възобновими енергийни източници, които са се възползвали от по-високите разноски за газ, само че значи, че потребителите заплащат високи цени и за възобновимата сила, макар по-ниските индустриални разноски.

 

Политиците на Европейски Съюз настояват, че миналогодишното рекордно нарастване на европейските цени на газа и възходящия брой планове за чиста сила подкопават системата.

 

Единният блок е изправен пред продължаващи компликации през 2023 година Международната организация по енергетика предизвести, че намаляването на тръбопроводния газ от Русия рискува да остави Европейски Съюз с дефицит от 30 милиарда кубически метра горивото през актуалната година, което е към 7 на 100 от потреблението през 2021 година

 

Възобновяемите енергийни източници съставляват към две пети от европейското произвеждане на електрическа енергия през 2020 година, като други 36% идват от изкопаеми горива и 25 на 100 от нуклеарните, съгласно данните на Европейската комисия.

 

Франция, най-големият производител на нуклеарна сила в Европейски Съюз, и Испания, която генерира съвсем половината от силата си от възобновимите енергийни източници, бяха най-гласовите бранители на отделянето на цени на газ и на силата от възобновими източници.

Ръководителите на промишлеността обаче обявиха, че предложенията на Брюксел ще подкопаят дълготрайните контракти като съглашения за покупка на електрическа енергия (PPA). Те се основават на приблизително ценообразуване през периода на контракта и подсигуряват, че енергийните снабдители получават възвръщаемост на своята инвестиция.

 

Кристиан Зинглерсен, началник на енергийния регулатор на Европейски Съюз, съобщи, че дълготрайните промени би трябвало да обезпечат " верните капиталови сигнали за цялата нова структура, нужна за реализиране на нашия доста интензивен и упорит енергиен преход ".

Брюксел съобщи, че ще стартира консултация по отношение на вероятните промени и ще разгласява цялостно предложение до края на март.

 

Данъкът свръхпечалба беше измежду няколкото ограничения за незабавни случаи, подхванати от Европейски Съюз предходната година, с цел да се облекчи енергийната рецесия. Европейски Съюз изиска от страните членки да понижат потреблението на газ с към 15 на 100 и утвърдиха краткотраен налог свръхпечалба за нефтените и газовите компании.

 

През декември пък беше утвърден ценови тава за природния газ, с цел да се предотврати синьото гориво да се увеличи още веднъж до рекордните близо 350 евро за мегаватчас в края на август 2022 година

 

Норвегия, която размени Русия като най-големият експортьор на газ в Европейски Съюз след пълномащабното навлизане в Украйна в Москва през февруари, подлага на критика блока за евентуално утежняване на казуса с доставките.

" Ценовите ограничавания не вземат решение главния проблем, че има липса на сила на европейския пазар. Поставяйки таван на цените, съществува риск той да утежни главната обстановка “, съобщи Амунд Вик, държавен секретар в Министерството на петрола и енергетиката на северната страна.

Симсон обаче отбрани ценовия таван, казвайки, че Брюксел не би го предложил, " в случай че не сме уверени, че би трябвало да създадем нещо, с цел да могат европейските консуматори да избегнат тези високи цени “.

 

Освен това тя отхвърли, че корупционният скандал, включващ изказвания за рушвет от страна на Катар на депутати от европарламента, ще засегне енергийните контракти на блока с страната в Персийския залив. Катар се съсредоточаваше върху регазификационен терминал, посредством който би трябвало да стартират доставки в Германия през 2025 година, като съгласно Сомсън корупционният скандал не би трябвало да визира плана.

 

Тя обаче призна, че " не е добра концепция " да се предприеме главно енергийно законодателство в разгара на рецесия. Но Кадри Симсон сподели: " Това е нещо, което ще дефинира нашите електрически мрежи в продължение на десетилетия и не можем да го третираме като спешна мярка ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР