Брюксел/Пекин. Китайският премиер Ли Къцян заяви пред ръководителите на ЕС,

...
Брюксел/Пекин. Китайският премиер Ли Къцян заяви пред ръководителите на ЕС,
Коментари Харесай

Китай ще настоява за мир в Украйна по свой начин

Брюксел/Пекин. Китайският министър председател Ли Къцян съобщи пред ръководителите на Европейски Съюз, че Пекин ще упорства за мир в Украйна по " собствен метод ", откакто Брюксел настоя от своя страна за уверения, че Китай няма да доставя Русия с оръжие, нито ще ѝ оказва помощ да заобикаля западните наказания, съобщи Ройтерс.

Ли сподели това пред ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел и ръководителя на външната политика на Евросъюза Жозеп Борел, по време на първата от две години среща на върха ЕС-Китай. Тя се състоя по видеовръзка и продължи съвсем два часа.

Ли сподели пред евроръководителите, че Китай постоянно се е стремял към мир и е призовавал за договаряния и е подготвен да продължи да играе градивна роля дружно с интернационалната общественост, заяви китайската телевизия.

Представители на Европейски Съюз, осведомени с подготовката за срещата на върха, бяха споделили, че всякаква помощ за Русия ще накърни интернационалния облик на Китай и ще заплаши връзките с най-големите търговски сътрудници на Пекин - Европа и Съединени американски щати.

Китайският президент Си Цзинпин, който взе присъединяване в обособена виртуална среща с двама европейски водачи, съобщи, че се надява Европейски Съюз да може " независимо " да образува мнението си за Китай, уточни китайската телевизия.

Превод и редакция: Българска телеграфна агенция
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР