Брюксел откри новата година с едновременно дръзко и простичко твърдение

...
Брюксел откри новата година с едновременно дръзко и простичко твърдение
Коментари Харесай

Капучино индексът на Жан Клод Юнкер

Брюксел откри новата година с по едно и също време смело и простичко изказване – че участието в Европейски Съюз носи огромна добавена стойност, тъй като коства на всеки от жителите си по-малко от едно кафе дневно.

И до момента в който Жан Клод Юнкер нападателно се пробва да усили бюджета на Европейски Съюз след Брекзит, Политико ще се опита да подложи изявлението му на инспекция.

Макар че има големи и изненадващи разлики в това какъв брой европейците в другите страни членки заплащат на Европейски Съюз, съюзът коства на жителите си по-малко от половин кафе дневно (на места даже една десета от чаша кафе) в множеството от 28-те страни членки.

В новия си " Капучино " показател на Европейски Съюз Политико класира всяка страна членка, употребявайки статистиката на съюза за това какъв брой жителите заплащат на Европейски Съюз (без да се взимат поради средствата, които всяка страна получава назад под формата на финансиране за районите или за научни изследвания) и какъв брой кафе (с мляко) им коства това. Индексът има отношение към понижението на бюджета поради Брекзит и пренастройването на останалите национални бюджети, обвързвано с него.

Ако си мислите, че германците заплащат сметката на Европейски Съюз, грешите. Европейски Съюз коства на германците по 0.84 евро дневно на човек, което е едвам половината от цената, която жителите на Люксембург поемат – 1.57 евро дневно.

Сравнението на кафетата по всяка възможност ще се окаже най-слабо привлекателно за италианците. Благодарение на евтиното кафе в страната, Европейски Съюз коства на италианците малко повече от половин чаша от напитката дневно (0.56 евро, с цел да сме точни).



Белгия е единствената друга страна, където Европейски Съюз коства на популацията повече от половин кафе дневно.

Лоши са новините и за последователите на Брекзит. Англия сега има по-добра договорка от множеството страни от Европейски Съюз по повод и на кеша, и на кафето.

България е с най-хубавата договорка с евросъюза, плащайки единствено 0.18 евро дневно – почти равно на 0.17 част от чаша кафе в страната.

За страна, подложена в продължение на десетилетие на ограничения за финансови съкращения, Гърция страда на капучиновия фронт, доколкото напитката в страната коства приблизително 2.91 евро.

От друга страна, Европейски Съюз коства на гърците най-малкото количество кафе от всички европейски страни – единствено 0.15 част от чаша кафе дневно.

Люксембург, Белгия, Ирландия, Дания и Финландия вършат най-големи вноски в евробюджета на глава от популацията.

Гражданите на Люксембург и Белгия заплащат седем пъти повече спрямо българите и румънците.

Ясно изразени еврокритици като Унгария и Полша също са в удобно състояние съгласно показателя. В съпоставяне с тях единствено Хърватия, Румъния и България внасят в евробюджета по-малко пари на глава от популацията.

13-те страни, които заплащат най-вече във финансов проект, са стравнително остарели членки – включили са се към Европейски Съюз преди или през 1995 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР