Брюксел. Около 27% повече хора загинаха в Европейския съюз от

...
Брюксел. Около 27% повече хора загинаха в Европейския съюз от
Коментари Харесай

Reuters: Смъртността в Европа е 27% над нормалното през ноември, България е лидер

Брюксел. Около 27% повече хора починаха в Европейския съюз от нормално през ноември, най-голямото нарастване за една година, оповестява Reuters , базирайки се на оповестените в петък публични данни на Европейски Съюз.

Прекомерната смъртност - увеличението на общия брой смъртни случаи от всякаква причина, в съпоставяне със същото време през предходните години - продължава да варира в другите държави-членки, заяви статистическата работа на Европейски Съюз Евростат.

България и Румъния означиха най-високите равнища през ноември, последния месец, за който са налични данни за всичките 27 страни членки на Европейски Съюз, като свръхсмъртността е надлежно 88% и 84%, до момента в който Италия означи 4% повече смъртни случаи.

Пандемията на ковид се утежни в Източна Европа от септември, като България записва рекорден брой ежедневни случаи през последните седмици, подхранвани от мощно заразния вид Омикрон.

Само към 30% от българите са изцяло имунизирани, най-ниският дял в Европейски Съюз, до момента в който Румъния е втората минимум имунизирана страна в блока, като там 40% от популацията е изцяло имунизирано.

Швеция, която избягваше строги карантини по време на здравната рецесия, беше единствената страна, обхваната от Евростат, която не означи растеж смъртните случаи през ноември.

Най-високото равнище на свръх смъртни случаи в Европейски Съюз от началото на пандемията е през ноември 2020 година, когато цифрата е била 40%.

Докато огромните скокове в свръхсмъртността значително съответстват с огнища на COVID-19, Евростат не разрушава числата съгласно повода за гибелта, пола или възрастта.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР